marți

27 februarie, 2024

19 februarie, 2021

Ministerul de Externe român Bogdan Aurescu și Maia Sandau, președintele Republicii Moldova

România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă  și va sprijini statul vecin în continuarea parcursului european – singura cale către prosperitate şi dezvoltare, potrivit declarațiilor ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, făcute vineri la Chișinău.

Bogdan Aurescu s-a aflat vineri la Chișinău cu ocazia acordării de către România a unui ajutor umanitar Republicii Moldova, constând în echipamente medicale şi de protecţie în valoare de 11,2 milioane de lei, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma şi consolida angajamentul României de a susţine cetăţenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, şi cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. A fost şi este poziţia consecventă a României că singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere”, a declarat ministerul român de Externe, la ceremonia organizată la Chişinău cu prilejul acordării ajutorului, citat de Agerpres.


Bogdan Aurescu a adăugat că „România va susţine întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”.

Ministrul de Externe român a participat, alături de Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exerciţiu al Republicii Moldova şi Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia publică prijeluită de acordarea ajutorului.

(Citiți și; „Întâlnire Bogdan Aurescu – Maia Sandu la Chișinău. România acordă Republicii Moldova un ajutor umanitar de peste 11 mil. lei”)

Din delegaţia României face parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

„Cel mai important și mai sincer partener”

„Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă şi pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Şi am văzut – şi aţi văzut cu toţii – deschiderea deosebită de care s-a bucurat şi se bucură doamna preşedinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali şi îi urez doamnei preşedinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar şi în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, aşa cum suntem şi astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a declarat ministrul român de Externe.


Bogdan Aurescu a afirmat că România va continua proiectele desfăşurate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă ţara vecină, prin intermediul României, mai aproape de spaţiul Uniunii Europene.

„Republica Moldova trebuie să aspire să îşi ocupe locul meritat între naţiunile democratice şi dezvoltate ale Europei. Va fi nevoie de multă acţiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic şi a instituţiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum şi eforturi solide în direcţia combaterii corupţiei şi asigurarea egalităţii tuturor în faţa legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăţi”, a susţinut ministrul român de Externe.

Ajutorul cordat acum urmează tranşei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului român al Apărării Naţionale. Ajutorul se adaugă sprijinului oferit de România, în aprilie 2020, când a adus o echipă de 52 de persoane din care 41 de medici şi asistenţi medicali voluntari, care să ajute colegii din Republica Moldova să combată pandemia de COVID-19, urmată apoi de echipamente medicale, în valoare de 3,5 milioane de euro.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: