luni

5 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 mai, 2016

bogdan aurescuPreședintele Klaus Iohannis l-a numit joi în funcția de Consilier Prezidenţial, la Departamentul de Politică Externă, pe Bogdan Lucian Aurescu, anunță Administrația Prezidențială.

Bogdan Aurescu a fost ministru de Externe în Guvernul Ponta începând cu 24 noiembrie 2014.

Bogdan Aurescu putea fi păstrat în funcție și de premierul Cioloș.


”Iniţial, din motive de competenţă, mă gândeam să menţin în guvern doi miniștri, am preferat să renunţ, tocmai ca să nu existe nicio suspiciune de negociere cu un partid sau cu altul. În condiţiile în care va trebui să guvernăm, încrederea este esenţială. Dacă nu pornim cu încredere de la început, este foarte greu”, a declarat Dacian Cioloş în noiembrie 2015, într-o conferinţă de presă la sediul PNL, după discuţii cu conducerea partidului. Unul dintre cei doi miniștri la care s-a referit Dacian Cioloș era Bogdan Aurescu.

Absolvent al Facutăţii de Drept, Bogdan Aurescu este cunoscut publicului larg mai ales pentru victoria în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, în urma căruia România a câştigat 9700 de kilometri pătraţi din platoul continental al Mării Negre în disputa cu Ucraina. Actualul secretar de stat a fost atunci Agentul României la CIJ, adică avocatul care a pledat cauza ţării noastre în faţa judecătorilor.

“Când mi-am asumat calitatea de Agent în procesul cu Ucraina, am făcut-o fiind foarte conştient că dacă vom câştiga, va fi succesul tuturor, al Romaniei, iar dacă vom pierde va fi eşecul meu personal”, a spus acesta într-o audiere în Parlament, în 2009, când a mai fost propus ca ministru de Externe.

În octombrie 2009, a fost numit ministrul de Externe în echipa care ar fi urmat să fie condusă de Lucian Croitoru, dar care a căzut în legislativ, din cauza conflictului între preşedintele Băsescu şi opoziţie. A fost printre puţinii care au primit avizul pozitiv în urma audierii din comisiile de politică externă ale Parlamentului.


Bogdan Aurescu lucrează de 18 ani în Ministerul de Externe, iar în prezent coordona afacerile strategice, relaţia cu SUA, cu NATO.

“Nu am afilieri politice – singura mea afiliere este faţă de politica externă a României. Cred cu tărie că politica externă nu trebuie să fie influenţată de turbulenţele politicii interne”, este viziunea lui Bogdan Aurescu despre politica externă, exprimată cu aceeaşi ocazie.

Din calitate de ministru de Externe, Bogdan Aurescu nu a contribuit semnificativ la elucidarea modului defectuos în care predecesorul său, Titus Corlățean, a girat organizarea alegerilor prezidențiale în Diaspora.

Perntru Administrația Prezidențială, în funcția de consilier prezidențial la Departamentul Afaceri Europene este numit Leonard Orban.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: