Noul ministru de Externe, Bogdan Aurescu (foto), a afirmat marţi, într-o declaraţie de presă la preluarea mandatului că alegerile din Republica Moldova sunt „pentru România, aflată la frontiera externă a UE şi a NATO, o problemă de securitate naţională”.
„Alegerile din R. Moldova, din 30 noiembrie, reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al R. Moldova şi continuarea reformelor democratice.
În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar şi de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcţie strategică, vor fi în zadar”, crede ministrul român de Externe.
Acesta a mai afirmat că „situaţia de securitate din regiune este una complicată, care are potenţialul de a afecta interesele sau chiar securitatea României”, dacă nu este gestionată corespunzător cu partenerii din UE şi NATO.
Pentru a sublinia importanţa pe care Republica Moldova o are pentru România, şeful diplomaţiei române a anunţat că prima vizită în noua sa calitate o va face la Chişinău, în 1 decembrie, şi că prima discuţie cu un omolog al său a avut-o cu Natalia Gherman, ministrul de Externe moldovean.
În acest context regional, Bogdan Aurescu a vorbit şi despre situaţia din Ucraina, care „continuă să fie dificilă şi să se deterioreze în regiunile din estul ţării”.
„Este importantă menţinerea în continuare a regimului de sancţiuni decis de UE şi chiar consolidarea lui dacă va fi necesar şi, totodată, stimularea eforturilor diplomatice de soluţionare a conflictului”, spune ministrul Aurescu.
În plus, ministrul de Externe a spus că România va continua să susţină Kievul în eforturile de „reformă profundă a Ucrainei, împreună cu celelalte state membre UE, precum şi implementarea deciziilor luate la summit-ul NATO, care au fost generate de situaţia din Ucraina”.
Măsuri pentru securizarea României
La reuniunea NATO a miniştrilor de Externe de săptămâna viitoare, obietivul şefului diplomaţiei este de a urmări continuarea măsurilor de reasigurare NATO şi în 2015: zboruri AWACS, exerciţii militare centrate pe scenarii de tip art. 5 al Tratatului de la Washington, prezenţă rotaţională aliată. În plus, România urmăreste „materializarea unei prezenţe aliate pe teritoriul naţional”.
„Subliniez, în acest context regional complicat, în care preiau mandatul de ministru de externe al României, importanţa continuităţii, stabilităţii şi predictibilităţii politicii externe a României”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.
Implicarea MAE în procesul de vor trebuie clarificată – imaginea diplomaţiei trebuie refăcută
„Vreau să subliniez că apreciez că toate aspectele legate de organizarea alegerilor şi de implicarea MAE în acest proces trebuie clarificate, iar responsabilităţile trebuie clar stabilite”, a spus noul ministru de Externe, al cărui scop nedeclarat este refacerea imaginii ministerului şi a diplomaţiei române.
Este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General, spune Bogdan Aurescu, pentru că ea va stabili clar „cui îi aparţine răspunderea, dacă o astfel de răspundere există”. El a dat asigurări că „MAE va da tot concursul acestei anchete şi va răspunde cu promptitudine oricăror solicitări în acest sens”.
Pe de altă parte, ministrul Aurescu a subliniat importanţa refacerii imaginii MAE. „Diplomaţia română este o instituţie fundamentală a statului român, iar MAE este structura/instrumentul esenţial care are datoria să pună în aplicare politica externă a României şi să contribuie preponderent la atingerea obiectivelor de politică externă şi a intereselor României pe plan internaţiona”, a spus şeful diplomaţiei.
Prin urmare, MAE trebuie să fie o instituţie puternică, „mai ales în contextul extrem de complicat de securitate din vecinătatea noastră imediată”.
„Diplomaţia este o instituţie care trebuie să fie capabilă să lucreze neîncetat, zi şi noapte, pentru aceste obiective. De aceea, ea trebuie să fie funcţională – ori ea nu poate să funcţioneze când sunt puse sub semnul întrebării buna credinţă şi profesionalismul şi integritatea oamenilor săi”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.