joi

18 aprilie, 2024

26 august, 2011

Premierul Emil Boc a susţinut vineri că statul va economisi 30 de milioane de euro prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012.

Într-un interviu acordat postului Radio România Actualităţi, Boc a arătat că în anul 2008, la alegerile locale statul a cheltuit 30 de milioane de euro, bani care ar fi economisiţi în întregime dacă s-ar comasa scrutinul local cu cel legislativ.

”Alegerile locale ne-au costat în 2008, dacă nu greşesc, 30 de milioane de euro, deci am economisit 30 de milioane de euro din start prin comasarea celor două alegeri. Banii, dacă se va face această comasare, ar trebui să fie explicit arătat unde se duc, ce se finalizează, ce se termină, ce şcoală, ce spital, ce drum, sau autostradă, sau fracţiune de autostradă, sau sector din administraţie se termină”, a afirmat Boc, la RRA.


De asemenea, preşedintele PDL a susţinut că pentru comasarea alegerilor se poate face o lege care să stabilească acest lucru.

”Din punct de vedere legal, este posibil ca alegerile locale să fie desfăşurate odată cu alegerile parlamentare, în noiembrie 2012, prin adoptarea unei legi care să stabilească faptul că pentru alegerile din anul 2012 cele două alegeri se desfăşoară la aceeaşi dată, cu punerea în acord a procedurilor tehnice de reprezentare în secţiile de votare, pentru că sunt proceduri diferite la parlamentare şi locale”, a explicat Boc.

Referitor la schimbarea actualului sistem electoral pentru parlamentare, liderul democrat-liberal a spus că PDL este pentru desfiinţarea redistribuirii mandatelor de parlamentar în funcţie de scorul partidului, sistem care, în 2008, a condus la intrarea în parlament a unor candidaţi clasaţi pe locurile II şi III în locul celor care au obţinut cele mai multe voturi în colegiu.

” PDL a fost întotdeauna un susţinător al votului uninominal. Am fost în 2008, practic, principala victimă a faptului că s-a aplicat procedura de vot uninominal PSD – PNL, prin care şi candidaţii de pe locul II şi III au intrat în Parlament. Dacă nu se aplica această metodă, Crin Antonescu, de exemplu, nu era în Parlamentul României. Dacă s-ar fi aplicat un vot uninominal pur, Crin Antonescu nu era în Parlamentul României şi mulţi alţi parlamentari PSD şi PNL. Practic, acel sistem a avantajat PNL. A fost produsul înţelegerii dintre PSD şi PNL”, a mai spus premierul Boc, la RRA.


Lunea viitoare, experţi ai coaliţiei de guvernare vor avea o primă întâlnire privind modificarea sistemului electoral.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: