vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2013

Banca Naţională va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la cec referitor la creditul de peste un milion de euro pe care Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, l-a contractat pentru a cumpăra aproape 300 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi.

Controlul va începe săptămâna viitoare, este efectuat la solicitarea Ministerului Finanţelor şi va fi încheiat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, citat de MEDIAFAX.

Solicitarea acestui control a fost trimisă la BNR, miercuri.


Controlul BNR vine după ce Senatul a înfiinţat deja o subcomisie de investigare a activităţii de la CEC, mai precis a creditelor speciale acordate de această instituţie financiară începând cu 2011.

Raportul BNR va fi finalizat pe 9 decembrie, în ziua în care preşedintele CEC, Radu Gheţea, urmează să fie audiat în această subcomisie de la Senat.

Uniunea Notarilor din România (UNR) a efectuat şi ea un control, pe 20 şi 21 noiembrie, la biroul notarial unde s-a încheiat tranzacţia de vânzare – cumpărare a terenului respectiv, şi a concluzionat că aceasta s-a derulat legal.

O altă comisie parlamentară, mixtă, va fi şi ea formată pentru a investiga modul în care au fost achiziţionate terenurile agricole din acea zonă a judeţului Călăraşi, să vadă dacă ele provin din retrocedări ilegale sau dacă au fost exercitate presiuni pentru vânzarea acestora de către foştii proprietari.


Înfiinţarea acestei ultime comisii a fost amânată din cauza unei polemici izbucnite în interiorul USK, între Victor Ponta şi Crin Antonescu. Preşedintele PNL a declarat că nu este de acordat ca cineva să anunţe o decizie luată de liberali, înainte ca aceştia să fi luat, de fapt, vreo hotărâre. El a explicat că partidul pe care-l conduce este de acord cu înfiinţarea comisiei, dar a amânat răspunsul formal, pentru ca nimeni să nu-şi imagineze că PNL ia în considerare eventuale ultimatumuri.

Ioana Băsescu a cumpărat în septembrie un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând de la cec un credit ipotecar pe 30 de ani şi cu o valoare de peste un milion de euro.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săptămâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia „l-a avertizat” să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: