joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 februarie, 2021

Banca Națională a României (BNR) a atras de pe piață depozite de 4,5 miliarde de lei, pe care băncile le-au constituit cu banca centrală, la rata de dobândă de politică monetară de 1,25%.

Este cea dintâi operațiune de acest tip din 16 martie 2020 încoace. Atunci dobânda de politică monetară, la care se efectuează astfel de operațiuni, era de 2,5%.

Depozitele sunt constituite pe termen de o săptămână.


Operațiunea este interpretată de analiști ca un semn că lichiditatea de pe piața monetară a redevenit relativ confortabilă, după ce incertitudinile crizei coronavirus au pus la încercare nervii bancherilor.

După șocul din primăvară, lichiditatea s-a îmbunătățit treptat, ca urmare a măsurilor de adaptare a politicii monetare a BNR la tensiunile din piață și a măsurilor de relaxare guvernamentale.

În 23 martie BNR a redus dobânda de politică monetară pentru prima oară anul trecut și pentru prima oară în aproape doi ani, de la 2,50% la 2,00%.


Au urmat alte trei reduceri, cu câte 0,25 puncte procentuale, până la 1,25%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totodată, pentru a da și mai multă încredere trezorierilor băncilor, în Iunie, BNR a convenit cu Banca Centrală Europeană un aranjament prin care BNR ar putea primi lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo în valoare de maximum 4,5 miliarde de euro.

Inițial, s-a convenit ca linia repo să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020. Aranjamentul financiar a fost prelungit mai întâi până la sfârșitul lunii iunie 2021, iar acum până în martie 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: