Europa de Est este regiunea ce se confruntă cu cele mai mari pericole în urma consecințelor Brexitului, arată joi Bloomberg, care pleacă de la premisa că numărul mare de muncitori din blocul estic care lucrează în Marea Britanie pot fi în pericol, deci banii pe care aceștia îi trimit în țările de origine ar putea să nu mai vină.
Fostul premier David Cameron a afirmat miercuri că muncitorii străini nu sunt în pericol deoarece Marea Britanie dorește reciprocitate în ceea ce-i privește tratamentul acordat britanicilor care lucrează în Europa.
Un alt pericol sesizat de Bloomberg este dat de diminuarea semnificativă fondurilor europene ca urmare a faptului că Marea Britanie va cotiza mult mai puțin în viitorul apropiat la bugetul comunitar.
Pe fondul incertitudinilor privind soarta celor 1,5 milioane de cetățeni est-europeni care trăiesc în Regatul Unit, privind bugetul UE și reglementările comerciale, a devenit clar care sunt statele care se confruntă cu cele mai mari riscuri, afirmă Bloomberg.
Potrivit statisticii Bloomberg, polonezii și românii reprezintă cel mai ridicat procentaj de imigranți est-europeni în Marea Britanie, cu precizarea că numărul polonezilor din Regatul Unit este de 4 ori mai mare decât numărul românilor.
Muncitorii din Polonia, cel mai mare stat din Est membru al UE, cu o populație de 38 de milioane de locuitori, au început să sosească în Regatul Unit după ce țara lor a intrat în UE, în 2004, în timp ce românii au obținut drept de muncă abia în 2014.
În timp ce polonezii trimit acasă majoritatea banilor, aproximativ 1,2 miliarde de dolari pe an, cifra reprezintă un procentaj scăzut din economia țării, de 471 miliarde de dolari. Banii trimiși acasă sunt o problemă mai mare pentru țări ca Letonia, unde valoarea economiei este mai puțin de o zecime față de cea a Poloniei.
În privința comerțului, Cehia și Letonia trimit cele mai multe exporturi către Marea Britanie — aproximativ 4% fiecare — estimează S&P. Un șoc prin acest canal nu va fi probabil dur, regiunea fiind dependentă în mare parte de alte legături comerciale cu UE, susțin analiștii de la Erste Group Bank AG, care avertizează că impactul negativ cel mai semnificativ asupra creșterii din Europa Centrală și de Est nu va veni în urma deteriorării relațiilor comerciale directe cu Regatul Unit.
Valoarea fondurilor de dezvoltare este în final necunoscută. Cu 114,7 miliarde de euro (127,4 miliarde de dolari) distribuiți sub formă de subvenții din bugetul UE pentru perioada 2014 — 2020, Polonia se confruntă cu cele mai mari pericole, deși Marea Britanie nu va opri plățile până când nu va finaliza ieșirea din UE, care va dura cel puțin doi ani. Chiar și așa, Londra ar putea fi nevoită să contribuie cu fonduri pentru a-și menține accesul la piața unică a UE.