Arabia Saudită pare să fie gata să cadă la înțelegere cu OPEC și să rezolve astfel diferențele de abordare în ceea ce privește producția de țiței care au determinat specialiștii să considere că OPEC este o organizație terminată, anunță Bloomberg.
Miniștrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol se pregatesc de întâlnirea de joi de la Viena, acolo unde s-ar putea conveni restaurarea unei ținte de producție la care s-a renuntat în decembrie 2015, anunță sub protecția anonimatului delegați la reuniune.
Pe masa reuniunii, anunță Bloomberg, nicio propunere formală nu a fost înaintată, iar ministrul iranian a declarat ca plafonarea producției de tiței nu este o propunere atractivă pentru acest stat care încearcă să tragă beneficii după ridicarea sancțiunilor internaționale la adresa sa.
Printre opțiunile discutate, anunță Bloomberg, sunt un plafon de 32 milioane de barili pe zi, potrivit Amrita Sen, analist șef în domeni la Energy Aspects. Cifra este apropiată de plafonul de 32,4 milioane de barili pe zi realizat de OPEC în aprilie. „Contrar speculațiilor din piață, Arabia Saudită este deschisă catre cooperare”, afirmă Amrita Sen într-un raport de piață.
Decizia Iranului, care până acum a respins orice plafonare a producției sale, este esențială pentru un acord, lucru confirmat inclusiv în trecut de către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
O întrunire a producătorilor OPEC și extra OPEC din Qatar, în aprilie, a eșuat în încheierea unui acord din cauză că Iran a refuzat să își plafoneze producția.
Ministrul Iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a declarat la Viena că ar dori mai degrabă stabilirea de cote individuale pentru membrii OPEC, decât o plafonare globală a producției.
Introducerea unui plafon ar arata că „OPEC încă este important pentru piața petrolului”, spune Gary Ross, președinte PIRA Energy, consultant de profil cu sediul central în New York.
În martie, doar unul dintre cei 27 de analiști intervievați de Bloomberg a spus că se așteaptă la stabilirea în cadrul OPEC a unui plafon de producție.
În 2014, Arabia Saudită și aliații ei din Golf au decis să renunțe la constrângerile privind producția în favoarea unei strategii de câștigare de cotă de piață, iar prețurile internaționale s-au prăbușit, afectând economiile mondiale.