14 octombrie, 2016

comertMarea Britanie plănuiește să își folosească în beneficiu propriu bugetul de 14,6 miliarde de dolari (12 miliarde lire sterline) destinat ajutoarelor internaționale pentru a căștiga bunăvoința unor state înainte de declanșarea negocierilor pe Brexit, anunță Bloomberg, care citează surse din guvernul de la Londra.

Ajutorul financiar va merge către statele de care Marea Britanie are nevoie să le știe de partea sa în momentul în care va încerca să recâștige, după ce va părăsi UE, drepturi în Organizația Internațională a Comerțului, afirmă două surse familiarizate cu planul Guvernului May.

În prezent, interesele comerciale ale Regatului Unit sunt reprezentate la această organizație de către Bruxelles.


Premierul Theresa May caută să securizeze afacerile britanice în exteriorul Europei în perspectiva în care Marea Britanie va pierde privilegiile de care s-a bucurat vreme de 40 de ani ca parte a blocului comunitar.

După finalizarea Brexit, Regatul va face parte din organizația mondială a comerțului ca stat independent, recepătându-și drepturile de negociere. Marea Britanie va trebui însă să semneze acorduri comerciale cu cele peste 50 de state care au încheiat  acorduri cu UE.

Marea Britanie va negocia inclusiv cu UE pentru a primi o parte din cotele europene de export de produse agricole sau din alte sectoare.

Incertitudinile legate de viitorul comercial al Marii Britanii au contribuit semnificativ la deprecierea semnificativă a lirei sterline în raport cu dolarul american.


Îngrijorările au fost accentuate de discursul rostit joi de președintele UE Donald Tusk, care a avertizat că a sosit momentul ca guvernul May să își dea seama că retragerea din UE ”va fi dureroasă pentru britanici”.

Înainte de organizarea referendumului, directorul general al organizației internaționale a comerțului, Roberto Azevedo, a averizat Marea Britanie că ar putea dura ani până la finalizarea negocierilor.

Discuțiile cu statele vizate să asigure sprijin pentru Marea Britanie, majoritatea din Africa, vor fi purtate de Departamentul pentru Comerț Internațional condus de Liam Fox.

Oficialii guvernamentali mizează în primul rând pe bunăvoința și pe pe sprijinul statelor  Commonwealth .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: