Încălzirea globală și-a urmat cursul în ciuda faptului că lunile trecute am asistat la o scădere substanțială a emisiilor de carbon, reiese dintr-un raport citat de Bloomberg.
Astfel, în aprilie, luna în care întreaga lume a intrat în izolare, emisiile rezultate din arderea combustibilului fosil au cunoscut o scădere fără precedent, cu 17%, raportat la luna aprilie 2019.
Cu toate astea, la începutul lunii iunie scăderea deja se atenuase, până la un minus de numai 5%, potrivit United in Science 2020, un raport realizat de World Meteorological Organization (WMO) ce a fost publicat miercuri.
Deși, per ansamblu, în acest an, cantitatea de emisii de carbon va fi cea mai scăzută din ultima perioadă, evoluția nu va încetini încălzirea climatică, iar perioada de cinci ani care a precedat 2020 va fi de departe cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe mapamond, reiese din raportul citat.
„Concentrația de gaze cu efect de seră a continuat să crească. Deși multe activități au fost întrerupte în 2020, schimbarea climatică și-a urmat cursul”, a atras atenția Petteri Taalas, secretat general al World Meteorological Organization.
Anul acesta, cantitatea de emisii de carbon va fi cu 4-7% mai mică decât în 2019, estimează Globan Carbon Project, una din instituțiile care a contribuit la realizarea raportului WMO. Vom asista astfel la prima scădere a emisiilor de carbon din 2016 încoace, dar aceasta va avea un efect nesemnificativ asupra concentrației de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Astfel, potrivit raportului citat, nivelul din prezent al acesor emisii nu este compatibil cu targetul asumat în cadrul întrunirii din 2015 de la Paris privind schimbările climatice. Pentru a menține încălzirea globală la o temperatură cu 1,5 grade Celsius sub aceea înregistrată în perioada pre-industrială, emisiile de carbon ar trebui să scadă cu 50%, până în 2030, or acest target este greu de atins.