luni

16 mai, 2022

Blocaj la primele negocieri pentru formarea unui guvern PNL- USR/PLUS-UDMR – șefia Camerei Deputaților, subiectul ce blochează discuțiile

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 decembrie, 2020

Prima întâlnire a liderilor celor trei formațiuni ce au decis să formeze viitoarea coaliție guvernamentală s-a blocat sâmbătă chiar la discutarea principalelor funcții. Echipele care discută programul de guvernare au trecut însă de primul capitol – digitalizarea.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de guvernare al coaliției USR PLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris pe Facebook Dragoș Pâslaru, participant la negocieri din partea USR-PLUS.

S-au împotmolit însă negocierile pe marginea funcțiilor în state ce le revin reprezentanților celor trei formațiuni, din cauza insistențelor PNL de a avea premierul (Florin Cîțu) și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.


USR-PLUS pun o condiție fără de care ei nu acceptă să se meargă mai departe: să primească funcția de prim-ministru, sau dacă nu, pe cea de președinte al Camerei Deputaților, pentru Dan Barna, potrivit surselor Digi24.

Pentru funcția de premier, USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș, iar pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, pe Dan Barna. La fel ca și PNL, ei vizează această poziție, de la Cameră, întrucât aici sunt oamenii care vor să le ocupe: Ludovic Orban și Dan Barna.

„De patru ore discutăm numai despre asta”, au declarat pentru Digi24. surse participante la negocierile de la Vila Lac.

Cei de la USR -PLUS le reproșează liberalilor că și-a rezervat premierul și șeful CD.


„Nu poți să vii să zici vrem asta și asta la începutul negocierilor. Că atunci nu mai sunt negocieri. Dacă ei iau premierul, noi vrem Camera. E atât de simplu”, au explicat lideri ai USR-PLUS.

UDMR a refuzat acest aranjament și a cerut insistent ca toate cele trei funcții să intre în negocieri și să fiecare membru al coaliției să ia câte una: șefia guvernului la PNL, șefia Camerei la USR Plus și, eventual, șefia Senatului la UDMR.

PNL este reprezentat la negocierile pentru împărțirea funcțiilor de Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

USR-PLUS: Dragoș Tudorache, Vlad Vociulescu, Dominic Fritz, Dan Barna, Ionuț Moșteanu.

Disputa dntre cele două partide se desfășoară în prezența liderilor UDMR, care, prin vocea lui Kelemen Hunor, au cerut de dimineață, înainte de începerea negocierilor, „bună credință”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, s-au stabilit fracțiile în virtutea cărora se distribuie conducerile comisiilor parlamentare, dar la programul de guvernare s-a amânat fixarea alegerilor locale în două tururi.

Surse UDMR au declarat pentru G4Media.ro că maghiarii nu vor mai accepta ministere considerate slabe, cum ar fi Cultura și Mediul, și vor încerca să obțină portofolii mai importante, precum Fondurile europene, Agricultura sau Transporturile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: