duminică

22 mai, 2022

Bitdefender: România, ținta amenințării Flubot

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2022

Experții Bitdefender au interceptat cel puţin 100.000 de mesaje spam SMS de răspândire a ameninţării informatice Flubot care urmăreşte infectarea dispozitivelor cu sistem de operare Android, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Bitdefender, cei din spatele ameninţării informatice schimbă din mers ţările vizate şi modifică tacticile continuu pentru a-i convinge pe utilizatori să acceseze linkurile infectate.

Dacă în luna decembrie, victimele vizate proveneau din Australia (40%), Germania (32%) şi Polonia (8,6%), în ianuarie hackerii s-au concentrat mai ales pe victime din România (72%).


Ameninţarea Flubot foloseşte spam-ul prin SMS ca mijloc de livrare. Dacă victima accesează linkul din mesaj, Flubot se instalează pe dispozitive şi sustrage date bancare, date din agenda telefonului, SMS-uri şi alte tipuri de date private şi, în plus, cuprinde un arsenal de alte comenzi, inclusiv capacitatea de a trimite mesaje SMS la alte numere de telefon, inclusiv cu suprataxă.

Peste jumătate dintre mesajele SMS trimise de către hackeri par a veni de la companii de curierat, în timp ce un sfert folosesc înşelătorii de tipul „Tu eşti în acest video?”.

În plus, în cadrul investigaţiei despre Flubot, specialiștii Bitdefender au descoperit o nouă campanie care utilizează reclame infectate introduse în aplicaţii populare găzduite în Google Play Store.

Odată instalată, ameninţarea Teabot dă dreptul atacatorilor să intercepteze mesaje, să fure codurile de autentificare Google şi chiar să preia controlul complet de la distanţă al dispozitivelor cu sistem de operare Android.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Chiar dacă cele două campanii nu au în comun acelaşi mecanism de atac şi nici aceeaşi ameninţare, acestea arată apetitul hackerilor de a se folosi de mesaje periculoase pentru a păcăli ţintele, precizează sursa citată.

În aceste condiţii, Bitdefender recomandă utilizatorilor să folosească o soluţie de securitate performantă pe toate dispozitivele şi să verifice numărul de telefon de la care provine orice mesaj scris înainte de a accesa linkurile din SMS.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: