luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 mai, 2017

Specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender au identificat o amenințare destinată spionajului instituţiilor guvernamentale şi companiilor, care folosește instrumente disponibile la liber pe internet, potrivit unui comunicat al companiei.

„Amenințarea denumită Netrepser folosește mecanisme avansate de phishing (tehnici de înșelăciuni informatice) și are misiunea principală să colecteze informații pe care să le sustragă în mod sistematic, ceea ce demonstrează că atacul ar face parte dintr-o amplă campanie de spionaj”, spun specialiștii Bitdefender.

Netrepser nu a vizat atacuri în masă, ci a afectat un număr limitat de terminale aparținând unor adrese IP marcate ca ținte sensibile, majoritatea victimelor fiind agenții sau instituții guvernamentale.


„Netrepser folosește diverse metode pentru a fura informații, de la interceptarea tastelor până la furtul de parole și de cookie-uri (informaţii salvate local de un calculator la navigarea în Internet), și este mascată într-un set de aplicații legitime dar controversate, furnizate de compania NirSoft”, spune sursa citată.

Aplicațiile NirSoft sunt folosite de regulă pentru recuperarea parolelor și pentru monitorizarea traficului din rețea, folosind o interfață în linie de comandă care poate rula chiar și pe ascuns. „De mult timp însă, companiile de securitate informatică au avertizat că instrumentele dezvoltate de NirSoft reprezintă potențiale riscuri de securitate și pot fi modificate cu ușurință pentru a dezvolta amenințări informatice și, deci, comite abuzuri”, avertizează Bitdefender.

„Chiar dacă Netrepser se folosește de instrumente gratuite, disponibile pe internet, pentru a duce la bun sfârșit anumite sarcini, complexitatea atacurilor și țintele vizate arată că amenințarea reprezintă mai mult decât o unealtă obișnuită”.

Abordarea folosită de către dezvoltatorii Netreprser este „extrem de neobișnuită pentru o campanie de spionaj. Atacatorii mizează pe cartea simplității, ca să se infiltreze în mediul victimei, chiar cu riscul de a stârni suspiciuni. Netrepser este exemplul perfect de instrument de spionaj foarte avansat, care vizează instituții de calibru și colectează informații într-o manieră inedită. Putem spune că este complet opusul unei amenințări avansate persistente (APT), dat fiind că se combină cu instrumente gratuite de pe internet pentru a-și face misiunea”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică la Bitdefender.


Deși e-mailul reprezintă principalul vector prin care se infectează victimele, specialiștii Bitdefender nu exclud ca anumite versiuni ale atacurilor să folosească alte tehnici de infiltrare în infrastructurile victimelor.

Bitdefender este o companie de securitate informatică de nivel global, înfiinţată în anul 2001, care protejează împotriva ameninţărilor cibernetice complexe 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de ţări.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: