luni

15 aprilie, 2024

10 august, 2021

vaccin biontech pfizer coronavirus

Dezvoltarea şi producţia internă a unui vaccin revoluţionar împotriva COVID-19 de către start-up-ul german BioNTech ar putea da un impuls de până la 0,5 puncte procentuale economiei Germaniei în acest an.

Conform celor mai recente estimări, economia germană ar urma să înregistreze un avans de aproximativ 4% în acest an, după o cădere de 4,6% provocată de pandemie anul trecut.


Aceasta înseamnă că BionTech şi contribuţia sa la dezvoltarea unui vaccin revoluţionar împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia mRNA ar putea fi responsabile pentru a opta parte din creşterea totală a PIB-ului Germaniei în 2021, potrivit estimărilor realizate de Sebastian Dullien, preşedintele think tank-ului Macroeconomic Policy Institute (IMK), citat de Reuters și Agerpres.

Contribuție fără precedent

„Nu îmi vine în minte un alt exemplu în care o singură companie a avut un impact de acest fel asupra PIB-ului Germaniei. (…) Există unele cazuri rare în care companiile individuale au o relevanţă macroeconomică. BioNTech este un astfel de rar exemplu”, a spus Sebastian Dullien.

Calculele sale se bazează pe cele mai recente rezultate publicate luni de BioNTech, conform cărora start-up-ul mizează pe venituri de 15,9 miliarde de euro în acest an de pe urma vaccinului împotriva COVID-19, în creştere faţă de o estimare anterioară de 12,4 miliarde de euro. Aceasta este echivalentă cu 0,5% din PIB-ul Germaniei a spus Dullien.

În 2020, PIB-ul Germaniei a fost unul de aproximativ 3.300 miliarde de euro.


„În condiţiile în care BioNTech cumpără foarte puţine produse preliminare de peste hotare, aceasta este aproape în întregime o valoare adăugată internă. De aceea are un impact direct asupra creşterii economice”, a explicat economistul citat.

Spre deosebire de marii constructori germani de automobile, care produc multe vehicule în afara ţării, BioNTech îşi produce vaccinurile la o uzină din Marburg, vestul Germaniei. În plus, firma germană primeşte şi redevenţe de la partenerul său american Pfizer.

(Citiți și: „Comisia Europeană a semnat al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer: 1,8 miliarde doze de vaccin”)

Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95 la sută. Pe măsură ce cererea pentru vaccinul lor care utilizează tehnologia ARN mesager a crescut, Pfizer şi BioNTech şi-au majorat obiectivele de producţie, revizuindu-şi în paralel şi veniturile potenţiale. Sumele totale generate de vânzările de vaccinuri anti-Covid sunt împărţite între cei doi parteneri. BioNTech primeşte, de asemenea, o parte din veniturile generate de pe urma vânzărilor directe.

Economistul ING Bank Carsten Brzeski a apreciat că estimările realizate de Sebastian Dulliensunt plauzibile, dar a adăugat că povestea de succes a BioNTech este pur şi simplu extraordinară. „Nu sunt multe companii care pot să ajungă de la zero la o sută în doar un an”, a spus Carsten Brzeski.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: