marți

16 iulie, 2024

12 iunie, 2024

Președintele Joe Biden a aprobat desfășurarea unui al doilea sistem de rachete Patriot în Ucraina, au declarat oficiali de rang înalt din administrație și din armată citați de The New York Times. Acest sistem Patriot va fi transferat din Polonia. Reamintim că SUA a solicitat României să trimită Kievului un sistem Patriot, dar subiectul va fi discutat în CSAT abia săptămâna viitoare. Acest posibil transfer s-a aflat pe agenda întâlnirii dintre președinții Biden și Iohannis, de la începutul lunii mai, când șeful statului român spera să fie ales secretar general al NATO.

Aprobarea vine în timp ce Ucraina se străduiește să respingă atacurile rusești asupra orașelor, infrastructurii și rețelei sale electrice.

Decizia a fost luată săptămâna trecută, au declarat oficialii, după o serie de întâlniri la nivel înalt și o dezbatere internă cu privire la modul în care se poate răspunde nevoilor presante ale Ucrainei de consolidare a apărării aeriene, fără a pune însă în pericol pregătirea de luptă a SUA.


Noul sistem Patriot – al doilea pe care Statele Unite îl trimit în Ucraina – va veni din Polonia, au declarat oficialii. Sistemul ar putea fi desfășurat pe liniile de front din Ucraina în următoarele câteva zile.

Considerat una dintre cele mai bune arme de apărare aeriană ale Statelor Unite, Patriot include un sistem radar puternic și lansatoare mobile ce lansează rachete asupra proiectilelor care se apropie.

Oficialii Pentagonului refuză să dezvăluie câte astfel de sisteme deține, dar un oficial militar de rang înalt a declarat că armata a desfășurat doar 14 dintre ele, în Statele Unite și în întreaga lume.

(Citește și: Subiectul ”Patriot pentru Ucraina”, discutat în CSAT pe 20 iunie)

CSAT va discuta probabil săptămâna viitoare trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marți că va convoca joia viitoare (20 iunie) o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi probabil va fi discutat şi subiectul privind o decizie a României dacă să acorde sau nu un sistem militar Patriot către Ucraina.


„Problema este de actualitate cu siguranţă şi eu voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta această chestiune”, a spus preşedintele Iohannis, întrebat despre subiect, marţi la Riga, după Summitul B9.

La începutul lunii mai, administrația Biden a cerut statelor europene membre NATO care dețin acest tip de sisteme antiaeriene să analizeze posibilitatea de a dona unele Ucrainei. Germania a reacționat rapid și a anunțat că va dona un astfel de sistem.

Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat dacă România ar trebui să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.

Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”. El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

Discuția pe subiect a fost amânată pentru după alegerile din 9 iunie. Până în acest moment, nicio instituție a statului nu a comunicat dacă România ”va primi ceva la schimb” dacă decizia CSAT va fi favorabilă Ucrainei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: