24 mai, 2011

Berlusconi crede că Milano s-ar putea transforma într-un „oraş al ţiganilor”. Premierul italian a declarat că Milano ar putea deveni oraşul ţiganilor în cazul în care candidatul pe care-l susţine el pentru postul de primar este învins. Letizia Moratti va participa în cel de-al doilea tur de scrutin după ce a fost învinsă în primul, săptămâna trecută. Silvio Berlusconi spune că Milano a fost asediat de străini şi riscă să cadă în mâinile forţelor de extremă-stângă. Premierul joacă, fără jenă, cartea rasismului, în aceste alegeri. Înfrângerea suferită de Moratti i-a nemulţumit pe partenerii de coaliţie ai lui Berlusconi, partidul anti-imigraţie Liga Nordului, care l-au presat, probabil, pe premier să pună în centrul campaniei electorale problema ţiganilor. (BBC News)

Preşedintele SUA îşi începe azi vizita în Marea Britanie. Barack Obama va fi întâmpinat de regina Marii Britanii la Palatul Buckingham. El se va întâlni şi cu premierul David Cameron, miercuri, să discute, în principal, despre Libia şi Orientul Mijlociu. Preşedintele SUA a sosit în Marea Britanie, din Irlanda, cu o zi înainte decât era planificat, din cauza norului de cenuşă vulcanică, ce a blocat deja mai multe curse aeriene din regiune. Barack şi soţia sa, Michelle, au ajuns în Standted, Essex, după ce au părăsit Dublinul, în turneul european de o săptămână. La Palatul Buckingham, oaspeţiii vor fi primiţi cu o ceremonie oficială, după care vor vizita Westminster Abbey şi Downing Street. Într-un articol comun, publicat în presa britanică, Obama şi Cameron au afirmat despre relaţia dintre cele două ţări: „Relaţia noastră nu este doar una specială, ci una esenţială, pentru noi şi pentru întreaga lume”. (BBC News)

Noi dovezi în cazul fostului şef al FMI. Au fost găsite probe AND pe rochia cameristei care-l acuză pe Dominique Strauss-Kahn de tentativă de viol, agresiune sexuală şi sechestrare. Potrivit presei franceze şi celei americane, poliţiştii new-yorkezi au prelevat probe de spermă de pe rochie şi le-au trimis laboratorului pentru identificare. Poliţia şi procuratura au refuzat, însă, să confirme oficial informaţiile. După interogarea tuturor angajaţilor din hotel şi vizionarea a 48 de ore de înregistrări video, poliţiştii au mai obţinut două mărturisiri legate de comportamentul indecent al fostului oficial francez. Două recepţionere au declarat că au fost invitate de Strauss-Kahn în camera lui, pe rând, la un pahar de şampanie, cu câteva ore înainte de producerea incidentului în care a fost implicată camerista. Ambele au refuzat însă propunerea, motivând că este “nepotrivită”. (Le Figaro)


Rebelii din Libia cer UE ajutor financiar. Liderii rebelilor din Benghazi au avut o întrevedere cu şefa pentru politică externă a UE, Catherine Asthon, căreia i-au cerut bani din partea Uniunii pentru a plăti oamenii şi serviciile de bază. După ce a vizitat Benghazi, împreună cu Ashton, purtătorul de cuvânt Michael Mann, a declarat că prioritatea rebelilor este să primească ajutor financiar, pentru a putea continua rezistenţa în faţa forţelor colonelului Muammar Gaddafi. “Consiliul Naţional de Tranziţie este foarte bine organizat, foarte impresionant”, a spus Mann, adăgând ca o calitate faptul că sprijină libertatea presei. “Foarte multe mijloace de comunicare în masă au apărut, am auzit că ar fi 55 de ziare noi doar în Benghazi”, a precizat oficialul european. Ashton s-a întâlnit, duminică, cu liderul CNT, Mustafa Abdul Jalil, şi a inaugurat o misiune europeană în oraş, condusă de specialistul cu origini poloneze Jeremy Nagoda. (EUObserver)

Norul de cenuşă vulcanică ameninţă, din nou, traficul aerian european. Operatorii companiilor aeriene scoţiene au anulat deja zeci de zboruri, după eruperea vulcanului islandez Grimsvotn şi au avertizat că vor avea loc întârzieri în orarul aeroportului, deocamdată în Marea Britanie şi Irlanda. British Airways a anunţat că nu va opera niciun zbor marţi între Londra şi Scoţia.Şi alte ţări din zonă ar putea fi afectate, vestul Franţei şi nordul Spaniei, de exemplu, dacă erupţia continuă la nivelul actual. Anul trecut, erupţia vulcanului Eyjafjallajokull a dus la cea mai importantă închidere a traficului aerian din Europa după cel de-al doilea război mondial, circa 10 milioane de pasageri fiind afectaţi. (The Independent)

Siria acuză UE că încearcă să destabilizeze ţara, după sancţiuni impuse preşedintelui Bashar al-Assad. Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană se referă la îngheţarea averilor sale din străinătate şi interzicerea călătoriilor în spaţiul UE. După mai multe săptămâni de divergenţe între statele europene, pe această problemă, Uniunea a ajuns, luni, la un acord şi a decis să impună sancţiuni, la fel ca SUA dictatorului sirian şi oficialilor din jurul său. Aceştia au ordonat uciderea a aproape 900 de protestatari de la mijlocul lunii martie până acum. “Siria denunţa sancţunilr impuse de UE poporului său, într-o perioadă în care încearcă să-şi păstreze securitatea internă şi să implementeze dialigul ca parte a reformelor”, spune o declaraţie publicată de agenţia naţională de ştiri SANA. “UE se amestecă în treburile interne ale Siriei şi vrea să-i destabilizeze securitatea internă”, precizează documentul. Autorităţile siriene au criticat Marea Britanie şi Franţa, pentru că au fost primele care au susţinut sancţionarea liderului sirian. (The Telegraph)

Tornadă devastatoare cu 116 morţi, în oraşul Joplin din SUA. Numărul victimelor uraganului ar putea fi cel mai mare, într-un singur oraş, din ultimii 61 de ani, de când Serviciul Naţional Meteorologic are o statistică. Oraşul a fost distrus în proporţie de 30% spun pompierii, care au evaluat pagubele produse după dărâmarea caselor, distrugerea maşiunilor şi a unor spitale şi şcoli din localitate. Oraşul cu 50.000 de locuitori a rămas, luni, fără curent electric, telefonie fixă şi mobilă. Autorităţile locale au înfiinţat centre de adăpost pentru cei care nu mai au unde să doarmă, iar echipele de salvar caută supravieţuitori printre ruine şi copaci rupţi şi răstunraţi peste case. În primele ore după castrofă, au fost găsite 17 persoane în viaţă. “Vom căuta în tot oraşul, pas cu pas”, spune guvernatorul statului Missouri, care se declară optimist că cei care trăiesc încă, vor putea fi salvaţi. Potrivit meteorologilor, furtuna a adus vânturi ce au bătut cu o viteză de 190-198 de metri pe oră. (CNN)


Mihail Khodorkovsky face recurs la sentinţa de condamnare la închisoare. Un tribunal din Moscova va judeca marţi dimineaţa un apel al fostului om de afaceri rus Mihail Khodorkovsky contra sentinţei de condamnare la închisoare cel puţin până în 2017. Avocaţii săi, care spun că acest caz a fost instrumentat politic contra unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, speră că judecătorii vor schimba verdictul. Dacă, însă, sentinţa va rămâne aceeaşi,un grup de activişti ruşi a trimite o scrisoare organizaţiei Amnesty International, pentru a-l eticheta pe Khodorkovsky drept prizonier politic. “Considerăm că autorităţile din Rusia îl persecută pe Khodrkovsky din cauza poziţiei sale independent politic şi pentru că încearcă să prevină distrugerea instituţiilor democratice din Federaţia Rusă”, se arată în scrisoarea semnată de 15 oameni, toţi recunoscuţi de Amnesty ca fiind deţinuţi politici. Khodorkovsky a condus compania petrolieră Yukos, cândva cea mai mare din Rusia, dar după ce a finanţat un gruppolitic de opoziţie din ţară a fost arestat,în 2003, şi condamnat la 8 ani de închisoare în Siberia, pe motiv de evaziune fiscală. Un al doilea caz contra lui, anul trecut, s-a încheiat cu condamnarea sa lui Khodorovsky la 14 ani de închisoare pentru delapidare. (The Independent)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: