joi

28 martie, 2024

13 decembrie, 2018

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va opri finanţarea proiectelor energetice legate de cărbune, ca și a aproape tuturor celor bazate pe petrol, potrivit strategiei pe următorii cinci ani, aprobată miercuri.

Strategia BERD țintește crearea unui sector energetic care să producă energie curată și accesibilă tuturor, prin dezvoltarea investițiilor în acestă direcție în toate cele 38 de țări în care operează, potrivit unui comunicat emis de bancă.

Două sunt domeniile vizate: generarea, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea de electricitate, respectiv extragerea de hidrocarburi.


Pe de altă parte, Guvernul român îşi doreşte amânarea respectării cerinţelor europene de mediu pentru termocentralele pe cărbune, care au nevoie de investiţii de 1,9 mld euro, pentru protecţia mediului, potrivit Greenpeace.

„Dublul nostru rol, de investitori și susținători de politici de reformă, împreună cu angajamentul nostru de a promova o dezvoltare sustenabilă și sănătoasă ne plasează în poziția ideală de a consacra această tranziție”, a declarat Nandita Parshad, director general berd pentru energie şi resurse naturale.

 berd a adoptat, încă din ianuarie 2018, o metodologie care evaluează efectele proiectelor sale privind efectul de seră, pe care o va aplica de anul viitor.

O politică în expansiune

Schimbarea strategică a politicii berd nu a fost doar deja cunoscută, este pe cale de a fi însușită și de instituțiile financiare private.


Cele dintâi sunt marile compani de asigurări și reasigurări. Generali, cea mai mare companie de asigurări din Italia, a anunţat luna trecută că nu va mai asigura în viitor noile termocentrale pe bază de cărbune sau exploatările miniere, marcând o accelerare a sprijinului pentru politicile verzi.

În aceeași tendință se înscriu și alte companii importante care şi-au redus expunerea la sectorul minier sunt Allianz SE, AXA, Scor, Swiss Re şi Zurich Insurance, notează Agerpres.

De asemeni companiile care gestionează şi active ale fondurilor suverane își reduc expunerea pe sectorul minier.

BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, berd a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, berd se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.s

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: