miercuri

24 aprilie, 2024

26 august, 2020

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intră în acționariatul Vestmoldtransgaz SRL, constructorul și operatorul gazoductului Ungheni-Chișinău, recent finalizat, prin achiziția unui pachet de acțiuni noi emise de companie, potrivit unui raport al Transgaz (TGN), trimis la Bursa de Valori București.

Vestmoldtransgaz face parte din grupul transportatorului național român de gaze naturale Transgaz (TGN), prin filiala sa din Republica Moldova, Eurotransgaz.

Transgaz (TGN) și-a convocat acționarii pentru 5 octombrie, pentru a aproba tranzacția, care presupune subscrierea de către berd a unui pachet de acțiuni noi ale Vestmoldtransgaz, pentru suma de 20 de milioane de euro, prin care banca va deține cu 25% din capitalul social, al acesteia.


Potrivit convocatorului trimis acționarilor Transgaz:

  • „(a) subscrierea de către berd a unei părți sociale nou emise de către Vestmoldtransgaz SRL pentru suma de 20 milioane Euro, berd devenind astfel asociat în Vestmoldtransgaz SRL cu 25% din capitalul său social și
  • (b) asumarea de către Eurotransgaz SRL și SNTGN Transgaz SA, în solidar, a obligației de a cumpăra de la berd participația berd în Vestmoldtransgaz SRL la un preț prestabilit la momentul la care berd își exercită opțiunea de vânzare a participației berd în Vestmoldtransgaz SRL”.

Secțiunea de la Ungheni la Chișinău a gazoductului care pleacă de la Iași a fost menită să reducă dependența Republicii Moldova de Gazprom. A fost finalizată la începutul acestei luni, dar nu a fost rezervat nici un metru cub din capacitatea de transport.

Perspectivele folosirii acestei conducte nu sunt favorabile, atât din motive tehnice (presiunea sistemului românesc este insuficient de mare), cât și din motive comerciale (prețurile de pe piața românească sunt mai mari decât în R. Moldova).

(Citiți și: „Finalizat, testat, nefolosit. Otilia Nuțu – o analiză a eficienței investiției în gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău”)

Încă de acum cinci ani a fost semnat între guvernele celor două țări un memorandum privind interconectarea rețeelelor de gaze naturale și de energie electrică. Investițiile erau estimate atunci la aproximativ 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane pe teritoriul Republicii Moldova.


Memorandumul a prevăzut prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinau, pe teritoriul moldovean, și până la Onești, în România, respectiv realizarea primei interconexiuni de energie electrică, între Isaccea și Chișinău.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: