joi

18 aprilie, 2024

13 noiembrie, 2022

Fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu a primit duminică un mandat oficial din partea președintelui pentru a forma un nou guvern și a promis că va căuta consens național, după alegerile în care extrema dreaptă a avansat puternic, stârnind îngrijorare în țară și în străinătate, transmite Reuters.

Președintele Isaac Herzog a precizat că premierul cu cel mai lung mandat din istoria Israelului a primit suficiente recomandări din partea partidelor cu idei similare încât să reușească să construiască o coaliție care să reunească 64 din cele 120 de locuri ale parlamentului.

Asta l-ar pune pe conservatorul Netanyahu în fruntea unuia dintre cele mai stabile guverne din ultimii ani, după o pauză de 18 luni în care a fost înlocuit de o alianță rară, dar fragilă, de politicieni centriști, liberali, naționaliști și arabi.


„Intenționez să lucrez pentru a lărgi zona de consens între noi”, a spus Netanyahu, adăugând că îi va reprezenta pe toți israelienii „fără excepție”.

El a afirmat că există deja un acord larg cu privire la identitatea evreiască a Israelului, dar că libertățile individuale ar trebui și ele susținute – o aparentă aluzie la minoritatea arabă de 21%, precum și laici.

Benjamin Netanyahu a promis reforme suplimentare pentru a reduce costul vieții și a spus: „Trebuie să luăm măsuri hotărâte împotriva belicosității Iranului și, mai presus de toate, să dejucăm efortul acestuia de a se înarma cu arme nucleare.”

Netanyahu a fost trimis în judecată pentru mită, fraudă și alte infracțiuni asociate corupției. EL a negat acuzațiie. Herzog a precizat că procesul nu reprezintă un obstacol legal pentru ca acesta să devină din nou prim-ministru.


Netanyahu are 28 de zile pentru a încheia o coaliție, cu o posibilă prelungire de 14 zile. Dar se pare că va finaliza discuțiile în această săptămână, după ce le-a lansat semi-formal imediat după alegerile de 1 noiembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: