marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2020

Christopher Mathias, de la Huffington Post, arestat de Poliția New YorkPlatforma de investigații Bellingcat a identificat peste 50 de cazuri în care forțele de ordine americane au vizat în mod deliberat jurnaliști ce relatau de la protestele declanșate după uciderea de către polițiști a afro-americanului George Floyd. Printre exemplele colectate de Bellingcat, apar cazuri de jurnaliști împușcați cu gloanțe de cauciuc, vizați de grenade lacrimogene, atacați fizic sau arestați. În majoritatea cazurilor, nu a fost vorba despre accidente, ci de atacuri cu intenție, susține Bellingcat.

Toți jurnaliștii puteau fi identificați de la distanță, purtau la vedere legitimațiile de presă.

Astfel de incidente au avut loc în mai multe orașe, dar îndeosebi în Minneapolis, acolo unde a fost ucis George Floyd.

Exemple oferite de platforma Bellingcat: 


Primul exemplu este cel al echipei de la CNN arestate la Minneapolis. Reporterul Omar Jimenez, de culoare, a fost încătuşat de poliţişti în timpul transmisiei în direct la Minneapolis vineri dimineaţă. A fost eliberat după o oră, iar guvernatorul Minnesota și-a cerut scuze public.

Sâmbătă seara, Comitetul de protecţie a jurnaliştilor (CPJ) le-a cerut autorităților locale „să ordone forţelor lor de poliţie să nu-i mai ia pe jurnalişti drept ţinte”.

Poliția declarat ulterior că echipa a fost dusă la secție pentru identificare.

Tot la Minneapolis, o fotojurnalistă freelancer, Linda Tirado (foto), a primit un glonţ de cauciuc în ochiul stâng şi medicii i-au spus că nu va mai putea vedea niciodată cu el.


Asupra unei echipe a NBC care transmitea live din Louisville, Kentucky, s-a tras cu gloanțe de cauciuc de la câțiva metri distanță. Și în acest caz era clar că sunt jurnaliști.

Tot la Minneapolist s-a tras cu gloanțe de cauciuc și asupra unei echipe de la CBS News, precum și asupra unor jurnaliști suedezi și norvegieni.

Tim Arvier, jurnalist de la 9 News Australia a fost reținut și percheziționat, împreună cu echipa sa, de poliția din Minneapolis (mai sus, foto cu cei trei, încătușați).

Alte cazuri:

Andrea Sahouri, reporter la Des Moines Register, a fost arestată sâmbăta seara de poliție pentru că nu a reușit să se dea la o parte când forțele de ordine încercau să elibereze zona.

Brenden Hunter, un alt reporter, de la Detroit Free Press, a ajuns la urgenţe după ce a inhalat gaz lacrimogen.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: