marți

16 aprilie, 2024

23 august, 2020

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este contestată în ample proteste de stradă cărora li s-au alăturat angajații din mai multe întreprinderi, a anunţat, sâmbătă, că va închide aceste fabrici.

”Dacă o fabrică nu lucrează atunci haideţi să îi punem lacătul pe poartă începând de luni”, a spus Lukaşenko în oraşul Grodno, aflat în apropierea frontierei cu Polonia. ”Oamenii se vor calma şi vom decide pe cine invităm (la muncă) după aceea”, a adăugat el, citat de Agerpres.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.


Unii muncitori din mai multe fabrici din Belarus s-au alăturat protestestelor, răspunzând apelului la grevă generală lansat de opoziție.

Președintele contestat cere „măsurile cele mai stricte” pentru apărarea integrității teritoriale

Aleksandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului său al apărării să ia „măsurile cele mai stricte” pentru a apăra integritatea teritorială a ţării. El a inspectat sâmbătă unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Republicii Belarus, lângă frontiera cu Polonia.

Sosit pe poligonul militar din Grodno, Lukaşenko a denunţat mişcarea de protest, instigată, în opinia lui, „din exterior”.

„Îi ordon ministrului apărării (…) să apere înainte de toate perla occidentală a Belarus, al cărei centru este la Grodno. Şi să ia cele mai stricte măsuri pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre”, a declarat Lukaşenko.


Această declaraţie intervine în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Proteste fără precedent în Belarus

Opoziţia belarusă, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar Svetlanei Tihanovskaia doar 10%.

Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.

Un „consiliu de coordonare”, menit să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat joi urmăriri penale împotriva membrilor lui, pentru „atingere adusă securităţii naţionale”.

Candidata opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, refugiată în prezent în Lituania, a dat asigurări vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată leadershipul actual”.

La rândul său, Lukaşenko a dat asigurări vineri că „va rezolva problema” mişcării de protest.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: