sâmbătă

6 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2014

Banca Europeană pentru Investiţii, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au investit în ultimii doi ani peste 33,6 miliarde euro în Europa Centrală şi de Sud-Est, peste ţinta de 30 miliarde de euro asumată în cadrul unui plan de acţiune comun lansat în 2012.

Planul de acţiune, răspuns direct la impactul permanent al problemelor din zona euro asupra economiilor din ţările emergente din Europa, cuprindea angajamente comune în valoare de peste 30 de miliarde de euro pentru perioada 2013-2014.

Investiţiile celor trei trei instituţii financiare în regiune au atins 33,6 miliarde de euro la finele lunii iulie, iar finanţările nu se vor opri aici, se arată într-un comunicat al BERD.


Defalcat, grupul BEI a finanţat proiecte în regiune în valoare de 21,43 miliarde de euro din noiembrie 2012 până la începutul lui august, peste suma anunţată pentru finele anului, de 20 miliarde de euro.

Grupul Băncii Mondiale a avut o contribuţie de 6,67 miliarde de euro, faţă de un angajament de 6 miliarde de euro asumat la lansarea programului, în timp ce investiţia berd a fost de aproape 5,5 miliarde de euro. În 2012, berd a preconizat o investiţie de 4 miliarde de euro, constând în împrumuturi, finaţare prin capitaluri proprii şi finanţarea comerţului pentru facilitarea integrării regionale şi a creşterii generate de exporturi.

“Programul a avut o contribuţie financiară majoră în Europa Centrală şi de Sud-Est, venind în sprijinul a sute de proiecte vitale pentru consolidarea şi transformarea economiilor din regiune. BEI a contribuit cu peste 20 miliarde de euro în cadrul iniţiativei”, a declarat preşedintele BEI, Werner Hoyer.

Laura Tuck, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, a subliniat importanţa programului pentru sectorul financiar al statelor din regiune, menţionând că acesta a ajutat la asigurarea unui flux continuu de fonduri externe.


“De la începutul anului, contribuţia băncii a crescut cu peste 3 miliarde de euro, fondurile fiind menite să sprijine reformele şi investiţiile în promovarea competitivităţii, crearea de noi locuri de muncă şi incluziunea socială. De exemplu, BM sprijină reformele privind guvernanţa companiilor de stat şi liberalizarea pieţei de energie din România. Mai mult, o serie de împrumuturi acordate Poloniei au dus la îmbunătăţirea programelor locale de asistenţă socială şi la creşterea beneficiilor minime destinate familiilor vulnerabile”, a declarat Tuck.

Pe lângă măsuri esenţiale menite să asigure fluxuri de capital înspre economia reală, finanţările prin programul comun din domeniul securităţii energetice au avut un rol important în contextul incertitudinilor politice, a spus, preşedintele BERD, Suma Chakrabati. “Planul de acţiune va rămâne în vigoare”, a spus el.

Potrivit celui mai recent raport privind evoluţia planului comun de acţiune, statele din Europa Centrală şi de Sud-Est se confruntă în continuare cu o serie de provocări, generate inclusiv de tensiunele dintre Rusia şi Ucraina, se arată în comunicatul BERD.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: