Banca Centrală Europeană (BCE) are instrumentele necesare, inclusiv posibilitatea reducerii ratei dobânzii, pentru a preveni orice apreciere suplimentară a monedei euro, care ar afecta inflaţia, a declarat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.
„Este ceva ce, desigur, monitorizăm cu foarte, foarte multă grijă. (…) Este unul din factorii, nu singurul, dar unul din factorii de care ţinem cont în evaluarea perspectivelor inflaţioniste”, a explicat Klaas Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Țărilor de Jos (Olanda), într-un interviu pentru Bloomberg.
Declaraţiile oficialului BCE arată temerile persistente în rândul oficialilor BCE privind rata de schimb a monedei unice și au produs extinderea declinului euro, cu 0,3% până la 1,2126 dolari, la amiază.
BCE analizează dacă aprecierea față de dolar, de 9% doar mai anul trecut, se datorează diferențelor politicilor de stimulare impuse de pandemie și a celor ale Federal Reserve.
Klaas Knot a spus că BCE mai are loc să-și reducă rata dobânzii la facilitatea de depozit sub nivelul actual de minus 0,50%, , dacă va fi necesar ca BCE să acţioneze împotriva aprecierii euro. Această dobândă, una din cele mai mici din lume, a fost menținută neschimbată pe toată durata pandemiei.
„Este încă spațiu de reducere a ratelor, dar – desigur, ar trebui să vedem asta în corelare cu întreaga noastră politică monetară, care mai este determinată și de factori precum achziția de active”, a mai spus Klaas Knot.
Oficialul BCE și-a declarat un „optimism precaut” în condițiile în care prima jumătate a anului este dominată de restricții pandemice, veștimai bune așteptându-se de la a doua parte a anului, odată cu creșterea ratei vaccinărilor.
Uniunea Europeană este în urma SUA ca proporție a vaccinării.