Supraveghetorul sistemului bancar din zona euro a pus, temporar, sub administrare specială Banca Carige, a zecea cea mai mare bancă din Italia, după ce majoritatea membrilor din board-ul creditorului au demisionat miercuri, transmite Financial Times.
Banca Europeană Centrală (BCE) a numit trei administratori speciali în urma demisiilor ce au venit ca urmare a ratării unui termen limită pentru majorarea capitalului social al băncii.
Luna trecută, Banca Carige nu a reuşit să realizeze o majorare de capital de urgenţă de 400 de milioane de euro, după ce familia Malacalza, acţionarii miliardari care deţin aproape o treime din instituţie, s-au abţinut la votul privind adoptarea planului de reorganizare a băncii.
Majorarea capitalului a fost cerută de BCE în urma unui scandal legat de o posibilă fraudare a bilanţurilor băncii. Termenul limită pentru aprobarea majorării de capital a fost sfârşitul lui 2018.
Decizia de impunere a unei administrări speciale vine la doi ani după ce BCE a intervenit în managementul Băncii Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor al Italiei, din punct de vedere al activelor. Banca toscană a ajuns să fie salvată ulterior printr-o infuzie de capital finanţată de stat şi aprobată de BCE.
Bancherii italieni se tem că situaţia în care se află Banca Carige ar putea duce la răspândirea unei panici în rândul deponenţilor băncilor mici şi mijlocii.