Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să renunță la limita maximă a activelor pe care le poate achiziționa dintr-un stat membru al zonei euro, ceea ce lasă deschis un potențial scenariu privind achiziții nelimitate, ca răspuns la criza coronavirus, transmite Reuters.
SUA a decis deja că programul de relaxare cantitativă lansat de Fed va funcționa fără limite.
Punctual, BCE a renunțat la limita de a deține cel mult o treime din datoria publică a statelor membre, un nivel de care se apropie în Germania și în alte state mai mici. BCE dorește să asigure zona euro că resursele vor fi concentrate în zonele care au nevoie de sprijin, dar și că acestea vor beneficia de tot sprijinul.
BCE se expune astfel unor eventuale acțiuni în instanță, în contextul în care decizia poate fi interpretată drept un sprijin incorect pentru anumite guverne. În 2018, Curtea Europeană de Justiție a stabilit expres faptul că aceste limite sunt necesare.
”Pe scurt, decizia înlătură practic toate constrângerile privind achiziția de active, pentru a spori credibilitatea angajamentului asumat de instituție”, a declarat Frederik Ducrozet, strateg al Pictet Wealth Management.
Achizițiile de obligațiuni ale BCE au fost limitate la 33% din datoria publică a fiecărui stat membru. BCE susține însă că această limită nu se va aplica în cazul Programului temporar de achiziții de urgență (PEPP), lansat în contextul pandemiei Covid-19.
Schimbarea vine în contextul în care apelul președintelui BCE, Christine Lagarde, către guvernele din zona euro, de la emite ”obligațiuni corona” – o formă de datorie comună – a întâmpinat opoziție din partea mai multor state, printre care și Germania.
Costurile de împrumut ale Italiei au scăzut semnificativ în urma deciziei BCE.