vineri

19 aprilie, 2024

14 decembrie, 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină politica monetară ultra-relaxată, cu toate că şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro începând din 2017 şi până în 2019.

Totuși, BCE a avertizat că rata inflaţiei va fi inferioară obiectivului ţintă până în 2020, potrivit Reuters.

Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.


De asemenea, banca centrală a Zonei Euro şi-a confirmat decizia din octombrie de a reduce achiziţiile nete de active, de la un ritm lunar actual de 60 de miliarde euro, până la 30 de miliarde de euro pe lună începând din ianuarie 2018, şi să continue aceste achiziţii până la sfârşitul lunii septembrie 2018 şi dincolo de această dată, dacă va fi necesar.

Estimări

Produsul Intern Brut al Zonei Euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,4% în acest an, potrivit noilor estimări ale BCE, faţă de un avans de 2,2%, cât estima în luna septembrie. De asemenea, prognoza de creştere pentru următorii ani a fost îmbunătăţită până la 2,3%, faţă de 1,8% anterior, pentru 2018, şi la 1,9%, faţă de 1,7%, pentru 2019.

„Cu siguranţă suntem mai încrezători decât eram în urmă cu două luni”, a spus Mario Draghi, care a emis şi o primă estimare de creştere a BCE pentru anul 2020, când PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,7%.

BCE estimează că preţurile de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, la fel cum estima în septembrie, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,4%, faţă de 1,2% cât estima în septembrie.


În schimb, BCE şi-a lăsat neschimbate estimările de inflaţie pentru 2019, la 1,5%, iar în primele sale estimări pentru anul 2020 mizează pe o inflaţie de 1,7%, sub obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: