vineri

26 iulie, 2024

19 iulie, 2024

Banca Centrală Europeană a lăsat joi neschimbată rata dobânzii de politică monetară, președinta băncii și Consiliul de Administrație cazând de acord că mai trebuie timp pentru a fi siguri că inflația persistentă reintră sub control înainte de a efectua noi tăieri, reltează AFP.

Banca Centrală Europeană a lăsat neschimbată rata dobânzii de politică monetară

„Presiunile interne ale prețurilor sunt încă mari, inflația serviciilor este ridicată și este probabil ca inflația generală să rămână peste țintă până anul viitor”, se arată în comunicatul oficial.


Aceasta înseamnă că cei care doresc să-și cumpere o casă și companiile care speră la dobânzi mai mici în Europa vor trebui să aștepte cel puțin până la ședința băncii din septembrie pentru credite mai accesibile – și posibil chiar mai mult decât atât.

Prudență la băncile centrale

Poziția BCE deocamdată seamănă cu cea a Rezervei Federale din SUA, care se așteaptă să păstreze dobânzile la următoarea sedinta din 30-31 iulie, deși Fed pare mai aproape de a reduce ratele mai repede decât BCE.

BCE, Fed, Banca Angliei și alte bănci centrale au majorat brusc dobânzile pentru a potoli o izbucnire a inflației care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina și sfârșitului pandemiei.

Ratele mai mari scumpesc împrumuturile, și investițiile, reducând cererea de bunuri și, din punct de vedere istoric, tendința de creștere a prețurilor de consum.


Inflația din zona euro a scăzut de la un vârf de 11,6% în octombrie 2022 la 2,5% în iunie, apropiindu-se încet de obiectivul BCE de 2% considerat optim pentru economie. Dar inflația este mai persistentă decât se anticipa. Cifra inflației a rămas blocată între 2% și 3% de luni de zile.

Creșterile salariale mențin sus inflația

Angajații au negociat salarii mai mari pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare în timpul creșterii inflației și creșterile anuale ale prețurilor rămân prea mari în zona euro 4,1% luna trecută, în sectorul esențial al serviciilor – o gamă largă a economiei care include bilete la film, restaurante, tratamente medicale, transport.

Între timp, ratele mai mari au încetinit expansiunea economică, care este insuficientă în zona euro. Produsul intern brut a crescut cu 0,3 în primele trei luni ale anului, după luni de stagnare în jurul valorii zero.

Campania anti-inflație a pus capăt unei creșteri de ani de zile a prețurilor locuințelor din zona euro, deoarece costurile ipotecilor influențează vânzările de case. Mai multe țări din zona euro, inclusiv Spania și Irlanda, au un număr mare de persoane cu credite ipotecare cu rată variabilă, care s-au confruntat cu șocul creșterii ratelor lunare. Între timp, costurile de finanțare au crescut pentru proiectele de energie regenerabilă, cum ar fi turbinele eoliene, o parte cheie a efortului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Fed va face prima tăiere în toamnă

Cu toate acestea, BCE poate indica o piață a forței de muncă puternică, cu șomaj scăzut, ca semn că ratele mai mari nu trimit economia într-o recesiune.

În SUA, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat luni că Rezerva Federală devine din ce în ce mai convinsă că inflația se întoarce la ținta de 2% și a spus că Fed va reduce ratele înainte ca ritmul creșterii prețurilor să ajungă efectiv la acel punct. Cifrele recente, a spus el, „aduc oarecum încredere” că inflația încetinește în mod sustenabil. Inflația anuală a fost de 3,0% în iunie, în scădere de la 3,3% în mai.

Majoritatea economiștilor prevăd că prima reducere va avea loc în septembrie, iar după declarațiile lui Powell, comercianții de pe Wall Street și-au sporit așteptările că Fed-ul își va reduce rata cheie de la maximul din ultimii 23 de ani de 5,25%-5,5%. Piețele futures se așteaptă la reduceri suplimentare ale ratelor în noiembrie și decembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: