Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că niciuna dintre cele opt țări, care ar urma să adopte moneda euro, nu este pregătită pentru acest lucru. Anunțul vine în contextul temerilor care afectează în ultima vreme zona euro, referitoare la criza economică în care se află statele membre – relatează BBC.
Potrivit raportului, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Suedia nu sunt gata deocamdată să se alăture celorlalte 17 țări care folosesc deja moneda unică.
BCE are obligația de a raporta asupra progreselor înregistrate în acest domeniu la fiecare doi ani.
Dintre cele 10 state din UE care nu fac parte din zona euro, doar Marea Britanie și Danemarca nu doresc să intre în acest spațiu economic, restul ar urma să se integreze, la un moment dat, relatează BBC.
Criteriile luate în calcul de BCE sunt: inflația, defititele, ratele de schimb valutar, rata dobânzilor pe termen lung și respectarea legislației eurosistemului de către băncile centrale. ”În nicuna dintre țările luate în calcul, cadrul legal nu este complet compatibil cu toate cerințele adoptării monedei euro”, spune BCE. În ceea ce privește unele dintre criterii, unele dintre cele 8 țări stau, însă, mai bine decât cele aflate deja în zona euro. De exemplu, toate țările au avut un deficit bugetar raportat la PIB sub 60% care era limita în zona euro, cu excepția Ungariei. În zona euro, însă, Grecia a avut anul trecut 163%, iar Italia, Irlanda și Portugalia aveau toate peste 100%. Toate aceste țări, cu excepția Italiei, au primit împrumuturi din partea UE și FMI.