Banca Centrală Europeană (BCE) va avea joi o ședință dificilă de politică monetară în care va trebui să decidă cum răspunde epidemiei de coronavirus care a aruncat în aer piețele financiare internaționale și amenință să ducă zona euro în recesiune, scrie Financial Times.
Rezerva Federală (Fed) din SUA a operat deja cea mai mare reducere de dobândă de după criza financiară din 2008, într-o ședință de urgență.
După doi ani în care economia și inflația din zona euro au înregistrat ritmuri modeste de creștere, începutul lui 2020 părea promițător, mediul de afaceri fiind mai încrezător, iar comenzile din industrie dând semne de revenire.
Răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus în Europa, care a dus la impunerea unei carantine în Italia, cel mai afectat stat până acum, a generat scăderi semnificative ale burselor europene.
Teama de contagiune, închiderea școlilor, anularea evenimentelor și restricțiile de călătorie impuse angajaților afectează turismul, companiile aeriene, dar și încrederea investitorilor.
În acest context, ședința BCE va fi una dificilă, în special având în vedere opțiunile limitate pe care le are instituția.
Spre deosebire de Fed, BCE nu a apucat să majoreze dobânzile după ciclul de înlesnire a politicilor monetare post-2008. Mai mult, în septembrie, banca centrală a zonei euro a operat o nouă scădere a dobânzilor, cu 0,5 puncte procentuale.
Economiștii se întreabă ce efect ar putea avea o nouă reducere a dobânzilor.
În plus, plecarea lui Mario Draghi a lăsat instituția puternic divizată, noua șefă, Christine Lagarde, confruntându-se cu două tabere, ambele la fel de vehemente în poziția pro/contra politicilor monetare ultra-laxe.
Opțiunile BCE
Totodată, deși statele europene au început să anunțe măsuri de combatere a efectelor epidemiei asupra economiei, acestea sunt semnificativ mai mici decât sumele alocate în 2008 – de circa 200 de miliarde de euro.
Piețele financiare par a se aștepta la o reducere a dobânzii-cheie la -0,6%. Economiștii anticipează că BCE va răspunde aprecierii abrupte a monedei unice europene din ultimele săptămâni, care amenință să pună o presiune și mai mare asupra exporturilor blocului monetar.
Lagarde a indicat recent că focusul ar putea fi asigurarea lichidității pentru bănci și piețele de obligațiuni corporative. O mare temere ar fi că firmele ar putea întâmpina dificultăți la plata facturilor, o problemă având în vedere interdependența companiilor. O metodă de a rezolva această problemă ar putea fi majorarea programului de achiziții de active și orientarea acestuia către achiziția de obligațiuni corporative, notează publicația.
O altă posibilitate ar fi finanțarea băncilor la dobânzi negative, cu condiția ca banii să fie direcționați către credite corporate pentru IMM-uri.