sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) a crescut săptămâna trecută cu aproape 7,7 % ritmul achizițiilor de obligaţiuni și mai ales de titluri de stat în euro, până la 18,2 miliarde de euro, în cadrul programului de susținere cu lichidități în regim de urgenţă a sistemului financiar în pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP).

PEPP prespune achiziții brute totale de 1.850 de miliarde de euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat recent că „va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită”.

Strategii BCE își adaptează politica la tendința pieței de a paria pe revenirea economiei globale, chiar dacă Zona Euro pare amenințată de carantine și de ritmuri scăzute ale vaccinării. Iar printre colegii președintelui BCE, Christine Lagarde, nu domnește consensul, potrivit Bloomberg.


Unii sunt îngrijorați de creșterea randamentelor la titlurile de stat – semnal al neîncrederii, căci randamentele sunt invers proporționale cu prețul pe care investitorii sunt dispuși să plătească pentru datoriile guvernelor.

Totuși, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani, un indicator de referinţă în zona euro, au scăzut până la minus 0,33%.

Banca Centrală Europeană este pregătită să majoreze programul său de obligaţiuni, dacă va fi necesar, anunțase deja, săptămâna trecută Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Marile incertitudini și vulnerabilitățile în creștere vor face, probabil, din anul 2021 încă „un an al pandemiei”, iar menţinerea stimulentelor monetare şi fiscale pe o perioadă de timp mai lungă este necesară, a avertizat oficialul BCE, cerând guvernelor să se concentreze pe investiţii, pentru a majora creşterea economiei.


Şi Christine Lagarde, preşedintele BCE, a anunţat luna aceasta că Banca Centrală Europeană monitorizează atent recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale, un semn clar că autorităţile sunt îngrijorate de creşterea costurilor de finanţare.

„În cadrul indicatorilor cu ajutorul cărora monitorizăm dacă încă sunt favorabile condiţiile de finanţare, sunt extrem de importante randamentele obligaţiunilor guvernamentale. În consecinţă, Banca Centrală Europeană monitorizează atent evoluţia pe termen mai lung a randamentelor”, a declarat oficialul BCE, citat de Bloomberg și Agerpres.

Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a prezerva condiţiile financiare favorabile în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), prin toate mijloacele pe care le are la dispoziţie instituţia cu sediul la Frankfurt.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De la începutul anului, randamentele obligaţiunilor din zona euro au crescut, după evoluţii similare în SUA. Până acum, BCE a minimalizat aceste evoluţii, apreciind că rămân favorabile condiţiile financiare, iar randamentele nu sunt în mod necesar o măsură de referinţă.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să intervină, prima dată verbal, apoi prin accelerarea achiziţiilor de bonduri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: