marți

17 mai, 2022

Bazele militare SUA vor fi păzite de câini-roboți

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 decembrie, 2020

FOTO: thedrive.com, USAF

Escadronul 325 al Forţelor de Securitate ale Bazei aeriene Tyndal din Florida va deveni prima unitate din istoria armatei SUA care va folosi câini-roboţi, care vor începe primele lor misiuni autonome de patrulare în ianuarie 2021.

Roboții denumiți Q-UGV (quadrupedal unmanned ground vehicles), deja testați oficial luna trecută la o bază aeriană din Florida, vor patrula mai întâi pe un traseu predeterminat, timp în care vor fi monitorizaţi îndeaproape de către un militar.

„Aceşti câini, pe lângă faptul că aduc nişte ochi şi urechi în plus, vor putea calcula şi interpreta cantităţi mari de date din diferite locaţii strategice ale bazei”, a declarat Jordan Criss, comandantului escadronului de securitate 325, potrivit TheDrive, citat mai întîi de Digi24.


Câinii – roboți vor putea patrula în zone cu teren dificil atât pentru oameni cât şi pentru vehiculele de patrulare și să se scufunde în ape de cel mult 1,5 metri adâncime.

Sunt dotați cu o cameră mobilă şi diverşi senzori. Militarul care îi însoţeşte va putea, cu ajutorul unei căşti speciale VR, să vadă direct imaginile surprinse de camera video a robotului cvadruped.

„Va fi o imensă creștere a capacității a apărătorilor noștri de supraveghere și de răspuns”, a mai spus militarul citat.

Roboţii sunt controlaţi de un microprocesor de 1 watt şi alimentaţi de o baterie litiu-ion. Ei au o autonomie de aproximativ 10 kilometri până să fie necesară reîncărcarea bateriei.


Compania producătoare intenţionează să construiască nişte „cuşti speciale pentru câini”, în care respectivii roboţi să poată intra pentru a-şi reîncărca wireless bateriile.

Capacitatea de adaptare la teren

Baza Tyndall se află într-o zonă de uragane și a suferit pagube grele în 2018 din cauza uraganului Michael.

Astfel că, în afară de patrularea mlaștinilor din jurul Tyndall, roboții produși de Ghost-Robotics Q-UGV sunt destinați unei mari varietăți de roluri atât pe câmpul de luptă, cât și în afara acestuia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Roboții lor sunt versatili, datorită abordării constructive inspirate de natură. Ghost Robotics a încercat să imite câinii sau alte mamifere mici, permițându-i robotului să „simtă” terenul sub picioare, mai degrabă decât să se bazeze doar pe senzori.

„Vrem ca roboții noștri să simtă mediul înconjurător, să transfere datele caracteristice în platforma noastră și să se adapteze rapid, intuitiv la mediu”, spune Jiren Parikh, directorul general al companiei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: