vineri

12 aprilie, 2024

28 august, 2018

Statele Unite și-au poziționat un ansamblu militar în Polonia care îi va spori capacitatea de reacție în cazul unui război cu Rusia.

Este vorba despre o bază aeriană ”portabilă”, pe care soldații americani o pot reloca rapid dacă unul dintre statele aliate din Europa ale Statelor Unite, în special cele de pe flancul estic-baltic, ar fi atacat de Rusia, relatează Defense News.

Sistemul, denumit DABS (deployable air base system), a fost amplasat la baza aeriană 31 a Poloniei din Krzesiny, Poznan.


Polonia a fost aleasă de armata SUA pentru a testa în premieră acest sistem, pe care militarii îl descriu ca fiind o „bază aeriană într-o cutie”.

DABS înseamnă o serie de containere ușor de transportat, în care se află toate componentele de logistică militară necesare unei operațiuni aeriene, inclusiv vehicule, tehnică de reparații și echipamente electrice.

Costurile unei asemenea baze sunt, firește, mult mai mici decât cele pe care le implică o bază aeriană permanentă.

În anul fiscal 2019, US Air Force are în plan o infuzie de 361 de milioane de dolari în DABS, dintre care 119 milioane vor fi alocate pentru baza aeriană Ramstein din Germania și 87 de milioane pentru RAF Fairford, Marea Britanie.


În România, investițiile Forțelor Aeriene ale SUA se concentrează de ani buni la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Graficul de mai jos prezintă istoricul investițiilor americane pentru modernizarea bazei aeriene din centrul țării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: