12 februarie, 2020

Rombat Bistrița, cea mai mare producătoare de baterii electrice din România, își va inaugura în primăvară noua fabrică de acumulatori Li – ion pentru mașini electrice de la Cernica, în apropiere de București, după o investiție evaluată între 12 și 13 milioane de euro.

Bateriile produse la Cernica vor fi de tip NMC (litiu-nichel-mangan) de 20 Ah/3,65 V și LPF (fosfat de fier-litiu) de 20 Ah/3,2 V. Capacitatea instalată de producție este de până 1 milion de celule pe an sau 100 MWh, suficientă pentru a echipa peste 20000 de mașini electrice, potrivit unui document Rombat citat de LifeNews .

Investiția a fost realizată în parteneriat cu Prime Technologies, la care Rombat deține 35% din acțiuni. Rombat a devenit în 2012 o filială a grupului sud-african Metair, după o tranzacție de 43 de milioane de euro.


„Rombat va continua să producă baterii plumb acid, dar investește și în baterii Li-Ion. Toate prognozele din industria auto indică o trecere abruptă spre automobilul electric. Bineînțeles, și în 2030 majoritatea parcului auto va fi alcătuit tot din automobile clasice, […] astfel că bateriile plumb acid au încă piață pe următorii 20 ani”, spune Ioan Repede, directorul general al Rombat, potrivit sursei citate.

Rombat intră astfel în competiția europeană pentru producția de acumulatori, după ce investitorii din Germania şi Franța încearcă să prindă din urmă inițiativele americane (Tesla) și chineze (CATL), prin mega proiecte de miliarde de euro în Kaiserslautern.

Totodată, Comisia Europeană a aprobat, încă din decembrie, un proiect de interes comun de susţinere cu 3,2 miliarde de euro de către Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia și Suedia, privind cercetarea și inovația în domeniul bateriilor electrice.

Piața europeană a bateriilor va ajunge la 250 de miliarde de euro până în 2025, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič.


”Alianța Europeană a Bateriilor este un element-cheie al viziunii noastre pe termen lung pentru o economie neutră din punct de vedere climatic, în special pentru transformarea sectoarelor mobilitate și energie curată”, a declarat  MarošŠefčovič, în cadrul unei reuniuni la nivel ministerial a Alianței Europeană a Bateriilor, de la sfârşitul lunii ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: