vineri

19 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Berlin, că obiectivul României este de a avea în 2013 un deficit bugetar zero – transmite Agerpres.

„În ceea ce priveşte cifrele, pentru a vedea impactul acestor măsuri despre care v-am vorbit, vă pot spune că în 2010 deficitul bugetar al bugetului de stat consolidat a fost 6,5 procente. Anul acesta, vom avea un deficit sub 4,4%, iar bugetul, deja trecut în primă citire prin guvern, are un deficit pentru 2012 de 1,9 procente. Iar obiectivul nostru este să avem anul 2013 cu un deficit bugetar zero. Datoria externă este 33% din PIB”, a afirmat şeful statului român, la conferinţa cu tema „Germania şi România – parteneri în Europa”.

El a menţionat că pentru România lecţia crizei economice a fost aceea că trebuie analizat conceptul de stat social, despre care spune că nu poate fi construit înainte de a avea un stat performant.


„Deci, încă avem spaţiu de împrumut, numai că am constatat un lucru pe care cred că toţi l-au constat în afara zonei euro – nu este suficient să ai un grad redus de îndatorare. Trebuie să mai găseşti şi bani ieftini atunci când vrei să te împrumuţi, iar astăzi banii au devenit tot mai scumpi, ceea ce ne face să fim foarte prudenţi în creşterea datoriei publice a României. Nu numai că banii sunt scumpi, dar rişti să nu-i găseşti atunci când ai nevoie de ei, ca urmare a îndreptării fluxurilor de capital preponderent către Asia în ultima perioadă. Lecţia crizei pentru noi a fost să reanalizăm conceptul de stat social. Concluzia mea, care nu este adoptată încă ideologic de nimeni, dar este pusă în aplicare cel puţin de partidele aflate la guvernare, este că nu poţi să construieşti un stat social înainte de a face un stat performant, iar obiectivul nostru acum este statul performant”, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: