21 decembrie, 2011

Preşedintele Traian Băsescu a cerut cancelariilor din Uniunea Europeană să analizeze dacă se România poate să amâne revizuirea Constituţiei pentru includerea prevederilor acordului interguvernamental economic până la intrarea României în zona euro. În schimb, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat că amânarea este posibilă şi potrivit proiectului actual de acord.

Într-un interviu a Radio România Actualităţi, Băsescu a motivat amânarea prin faptul că partidele din Opoziţie ar fi pus prea multe condiţii revizuirii Constituţiei.

„Am făcut nişte demersuri în urma discuţiilor pe care le-am avut cu partidele. Aici a rezultat clar că niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe condiţii ca să apreciez că nu vom intra într-un lung proces de negociere. Spre exemplu, condiţii de genul: <Da, dar să fie în luna martie, aprilie; Da, dar să nu fie referendumul cuplat cu alegerile; Da, dar să fie cuplat cu alegerile>”, a spus Băsescu, la Radio România Actualităţi.


”Şi atunci, mi s-a părut mai uşor să găsesc înţelegere la colegii mei, liderii europeni care, în mod cert, au capacitatea să privească realist problemele şi am transmis deja prin toţi ambasadorii statelor membre ale UE să analizăm posibilitatea şi a altei condiţionări sau această condiţionare cu revizuirea Constituţiei să fie valabila pentru statele non-euro până la momentul intrării în zona euro”, a adăugat şeful statului.

El a precizat că respectiva soluţie este una „rezonabilă”, ca România să-şi înscrie în Constituţie condiţiile Acordului de la Maastrich, cu privire la deficite şi gradul de îndatorare, înainte de intrarea în zona euro.

„Nu pot risca pe mâna înţelepciunii partidelor din România. Şi acum am transmis deja, în întâlnirea pe care am avut-o joi, săptămâna trecută, la toate cancelariile din UE, această opţiune a noastră, să judecăm dacă este posibil ca această condiţionare să fie îndeplinită de România sau de România şi de alte state non-euro înainte de intrarea în zona euro, şi nu până la 31 decembrie 2012. Am obligaţia să încerc şi această negociere, având în vedere că am putea avea probleme majore, de ambiţii, de orgolii între partidele româneşti”, a completat Traian Băsescu.

La Consiliul European de iarnă România a agreat un acord interguvernamental de uniune fiscală (modificat ulterior în acord deuniune econmică) prin care se prevede ca limita maximă de deifict structural de 0,5% din PIB şi datorie publică de 60% să fie introduse în Constituţie.

Leonard Orban: România are opţiunea revizuirii Constituţiei până la adoptarea euro


În schimb, ministrul Afacerilor Eurpene, Leonard Orban, a explicat că şi actualul proiect al Acordului interguvernamental privind uniunea economică consolidată permite statelor care nu au adoptat încă moneda unică să aplice prevederile documentului când aderă la zona euro, adică în 2015, în cazul României.

”În momentul de faţă, Acordul interguvernamental privind uniunea economică consolidată (…) este în curs de negociere. Textul, astăzi, după ce ieri a avut loc prima rundă de negociere, prevede ca pentru statele din afara zonei euro să existe posibilitatea să se aplice prevederile acestui acord interguvernamental la momentul pe care îl consideră fiecare stat în parte. Deci, vor putea statele din afara zonei euro să aplice imediat prevederile acordului să aplice parţial doar anumite prevederi ale acordului sau să aplice aceste prevederi ale acordului numai de la momentul în care statul respectiv va deveni stat membru al FMI”, a explicat Orban, citat de Agerpres.

”Deci, există în proiectul de text această prevedere şi, desigur, fiecare stat membru în cauză va decide în funcţie de interesele pe care le are, ce prevederi să aplice sau, dacă aplică integral de la momentul în care acordul va fi ratificat de parlamentul naţional în cauză, să aplice imediat prevederile întregului acord”, a conchis ministrul Afacerilor Europene.

El a subliniat că decizia aparţine fiecărui stat membru în parte.

„Este vorba de o decizie pe care trebuie să o ia fiecare stat membru în parte. Desigur, va trebui discutată şi va trebui finalmente să se ia o hotărâre în ce moment vom aplica diferitele măsuri care vor fi prevăzute în Acordul interguvernamental”, a mai spus Orban.

De asemenea, el şi-a exprimat speranţa ca textul acordului european să fie definitivat în ianuarie 2012.

„Sperăm să se definitiveze textul acordului interguvernamental până la sfârşitul lunii ianuarie şi eventual cât mai repede posibil poate înainte de martie 2012 acest acord interguvernamental să poată fi semnat de şefii de stat şi de guvern de statele care vor fi parte la acest acord”, a precizat Leonard Orban.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: