luni

15 aprilie, 2024

13 decembrie, 2022

Din 14 domenii, pe care antreprenorii români le consideră importante pentru evoluția țării noastre, anul acesta 10 sunt pe tendință crescătoare, 3 sunt în scădere și un domeniu este în stagnare, arată cel mai nou barometru lansat, marți, de Romanian Business Leaders.

Progrese spectaculoase se înregistrează în:

  • domeniul fondurilor europene – gradul de absorbție s-a dublat față de anul 2019, ajungând la aproape 67%. „Ne așteptăm să crească în continuare, având în vedere implementarea PNRR”;
  • energie – apetitul pentru surse regenerabile este în creștere, în ciuda discuțiilor contradictorii pe tema prosumatorilor, și unde se vede și o creștere semnificativă de la 1,9% la 7,9% a cotei piață deținută de mașinile electrice;
  • sectorul agricol – în 2021 exporturile cu produse agricole a crescut cu 26% față de 2020;
  • domeniul IT&C – în privința balanței comerciale se înregistrează o creștere importantă de 29% în primele 8 luni ale anului 2022 față de perioada similară din 2021, de la 2.399 mld euro la 3.357 mld euro.

„Cu toate acestea România are de recuperat încă un decalaj major față de media europeană în privința competențelor digitale”, atrag atenția reprezentanții RBL.


Nu în ultimul rând, încrederea românilor în antreprenori își continuă creșterea accentuată de la an la an. În anul 2022, 63,4% dintre români consideră că antreprenorii sunt mai degrabă cinstiți față de 47,9% în 2021 și 23% în 2011.

(Citiți și: „Dragoș Petrescu, RBL: „Încrederea populației în antreprenorii români crește de la an la an”. Aproape două treimi îi consideră cinstiți”)

În schimb, regrese dezamăgitoare regăsim în:

  • domeniul fiscalității – cu un decalaj de TVA uriaș și în creștere – 35% în 2019 față de 34% în 2018. „Digitalizarea ANAF este așteptată de întreg mediul de afaceri, pentru a ajunge la scăderea semnificativă a acestui decalaj și reducerea poverii fiscale pe business”;
  • piața muncii – în 2022 a crescut cu 14% deficitul de forță de muncă față de 2021.

„Per total, în 2022 față de 2021, se pare că România a accelerat dezvoltarea în multe domenii, deși mai avem foarte multe decalaje de recuperat”, spune Dragoș Petrescu, președinte al Romanian Business Leaders.

Barometrul RBL, ediția a II-a

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: