25 iulie, 2019

Managerii din industrie nu mai văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt în afara exporturilor, dar şi pentru acestea comenzile sunt în scădere, potrivit Barometrului Industriei din România, elaborat de Facultatea de Management din SNSPA și IRSOP.

Indicatorul global de încredere a managerilor în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019.

„Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să crească”, este una dintre concluziile raportului citat.


În iunie, însă, „comenzile pentru export au intrat în contracţie”, potrivit indicatorilor Barometrului.

Producţie vs. cerere 

Sondajul realizat pentru Barometru arată că indicatorul privind producţia se apropie de zona de contracţie (sub 50 de puncte), după ce a scăzut până la 52 de puncte în iunie, de la 58 de puncte în mai şi maximul ultimelor 12 luni, 63 de puncte în martie.

Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.


„Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte” faţă luna mai, până la 53 de puncte în iunie, de la 61 de puncte în martie.

Prăbuşirea comenzilor pentru export „semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. Comenzile pentru export „au căzut dramatic în zona de contracţie”, de la 57 de puncte în mai, până la 45.

„De fapt, volumul comenzilor pentru export a scăzut constant în primul trimestru din ultimii 3 ani, de la 60 de puncte în 2017, la 57 în 2018 şi la 56 în 2019. Micşorarea sensibilă a exportului reprezintă un proces mai degrabă structural decât conjunctural”, releva încă din aprilie Barometrul Industrial.

Cererea pentru export în scădere au făcut ca importurile de materii prime să se „subţieze” până la 52 de puncte.

„Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare”, spune raportul citat.

Forţa de muncă, costuri, venituri

În condiţiile cererii slabe şi a producţiei scăzute, este improbabilă creşterea numărului de angajaţi  în perioada următoare.

Indicatorul privind numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie, până la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai, 48 în aprilie şi 51 de puncte în martie.

Costurile de producție „scad din cauza activităţii slabe, a restrângerilor de personal şi a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime”.

Indicatorul costurilor a scăzut uşor, dar continuu în ultimele 6 luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, până la 63 de puncte în iunie.

Preţurile încasate de firme arată un nivel de creştere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie.

„E adevărat, preţurile cresc în continuare uşor, dar creşterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare”, repelvă raportul Barometrului.

Barometrul indistrial este realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din SNSPA pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19 – 24 iulie 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: