joi

25 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2016

industrie-crestereActivitatea din industrie a scăzut puternic și brusc în ultima lună a lui 2015, până la 51 de puncte faţă de 60 în luna precedentă și cu 6 puncte sub media celor trei luni anterioare (57), arată Barometrul Industrial realizat de SNSPA și IRSOP.

Cele mai mari căderi s-au înregistrat însă la comenzile noi pentru exporturile de materii prime, care s-au prăbușit de la peste 60 de puncte la 42, mult sub pragul unde începe contracția (50 de puncte).

Activitatea a rămas în zona pozitivă, dar numai cu un punct peste pragul de 50 care separă expansiunea de contracţie.


Cauza o reprezintă reducerea masivă a comenzilor interne şi externe.

Alte evoluții surprinse de Barometru

  • Volumul comenzilor noi a scăzut de la 58 în noiembrie la 52 în decembrie 2015.
  • Cele mai abrupte diminuări s-au produs la exporturile şi la importurile de materii prime.
  • Indexul comenzilor pentru export s-a prăbușit nivelul de 61-63 de puncte din zona de creştere şi a căzut la 42 de puncte, ajungând în zona de contracţie (sub 50).
  • În pofida declinului prețurilor de la nivel global al materiilor prime, importurile din această categorie au scăzut şi ele, de la 61 de puncte în noiembrie la 48 în decembrie, probabil pe fondul scăderii generale a comenzilor.
  • Stocurile au urcat cu 3 puncte, de la 47 în noiembrie la 50 în decembrie. Creşterea stocurilor în condiţii de scădere drastică a comenzilor reprezintă un semnal puternic de încetinire a activităţii, cu efecte care depăşesc sfera industriei, mai notează Barometrul.
  • Deşi majoritatea firmelor (73%) au raportat în decembrie un număr neschimbat de salariaţi faţă de noiembrie, numărul firmelor care au redus salariaţii este dublu faţă de firmele care au angajat oameni noi.
  • Indexul pentru numărul de salariaţi se află în zona de contracţie, cu 45 de puncte, faţă de 48 în noiembrie. Scăderea ar putea fi un efect al sezonalităţii, dar cel mai probabil provine din slăbirea generală a cererii.

Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 307 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: