duminică

23 iunie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

22 mai, 2024

Romanian Business Leaders a transmis miercuri un comunicat care anunță: ”Ne dorim afaceri prospere, ne dorim o educație de calitate pentru copiii noștri, ne dorim să aducem investitori în România și să creăm un mediu în care și generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Însă, pentru a realiza aceste obiective, este esențial să înțelegem unde ne aflăm și cum putem să evoluăm.”

Barometrul RBL poate fi consultat AICI-LINK.

Evaluarea progresului economic al României în 14 domenii

Începând cu 2021, Romanian Business Leaders evaluează progresul economic al României în 14 domenii pe care antreprenorii le consideră importante pentru evoluția țării noastre.


Dintre aceste 14 domenii, transmite comunicatul, ”observăm trenduri crescătoare în rândul indicatorilor analizați în 9 domenii, stagnare în cazul unuia dintre ele, iar în 4 domenii indicatorii arată un trend descendent.”

Progrese impresionante se înregistrează în:

  • domeniul financiar, unde capitalizarea bursieră este în creștere. Indicele BET Total Return, un indicator important al performanței pieței de capital din România, a fost cotat la 30.846,77 puncte în decembrie 2023, față de 2377.66 puncte în decembrie 2022.

  • domeniul agricol, unde creșterea suprafeței irigate a ajuns la peste 2.2 milioane de hectare, comparativ cu 1.7 milioane în 2022. Această expansiune a sistemelor de irigații reflectă eforturile țării de a răspunde mai eficient la schimbările climatice și de a asigura o mai mare stabilitate a producției agricole.

  • domeniul IT&C, unde balanța de plăți a înregistrat o evoluție pozitivă între perioadele ianuarie – septembrie dintre anii 2022 și 2023, de la 4010 milioane la 4496 milioane, cifre care indică o creștere a competitivității sectorului IT românesc pe piața internațională.

  • domeniul energiei – sectorul auto, unde anul 2023 a marcat o evoluție semnificativă în ceea ce privește adopția autoturismelor full electric. În primele patru luni ale anului, cota de piață a acestor vehicule a crescut până la 8.7%.

În domeniul antreprenoriatului se remarcă ascensiunea startup-urilor tehnologice în orașe precum București și Cluj-Napoca. De asemenea, există un accent tot mai mare pe sustenabilitate și antreprenoriat social, reflectând un angajament față de practici comerciale etice și dezvoltarea comunității.

În schimb, cu îngrijorare ne uităm la: 

  • domeniul fiscalității, unde România continuă să se confrunte cu rezultate slabe în ceea ce privește decalajul de TVA, fiind clasată pe ultimul loc între statele membre UE în raportul din 2023 al Comisiei Europene, cu un decalaj de TVA de 36.7% în 2021. Acest lucru subliniază dificultățile pe care le are România în implementarea soluțiilor eficiente pentru combaterea reală a evaziunii și fraudei fiscale.

  • domeniul educației, unde în 2023, rezultatele la examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională continuă să îngrijoreze printr-o scădere care reflectă atât provocările persistente cu care se confruntă sistemul educațional, cât și lipsa unor măsuri eficiente de creștere a calității.

  • domeniul fondurilor europene, unde România se bucură de o alocare financiară europeană masivă prin PNRR – aproximativ 30 de miliarde de EUR, reprezentând 12% din PIB-ul țării. În contextul unui deficit bugetar semnificativ, este crucial să cheltuim acești bani publici cu prudență, asigurându-ne totodată că fondurile sunt folosite eficient, selectând beneficiari capabili să pre-finanțeze și co-finanțeze proiectele.

  • domeniul IT&C, unde, în ceea ce privește competențele digitale de bază, mai puțin de o treime din populația adultă din România posedă competențe digitale de bază sau peste nivelul de bază, un procent semnificativ mai mic comparativ cu media Uniunii Europene, care se situează la 54%.

„Reziliență ar fi cuvântul pentru mediul economic românesc pentru anul 2023. Avansăm cu proiecte importante în infrastructură, agricultură, energie, dar, în același timp, ne punem singuri piedici în calea dezvoltării prin gestionarea ineficientă a oportunității istorice reprezentată de fondurile PNRR, prin lipsa de predictibilitate și stabilitate a cadrului fiscal.

Avem nevoie să digitalizăm și să modernizăm rapid instituțiile din administrația publică și să îmbunătățim semnificativ relația stat-cetățean-mediu privat. Romanian Business Leaders își dorește un mediu economic prielnic dezvoltării și susținerii antreprenorialului și inovației, ambele condiții fiind necesare pentru o dezvoltare accelerată a societății românești”, afirmă Marius Ștefan, președinte Romanian Business Leaders. 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: