vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2016

obama-tsiprasÎn ultimul său turneu în străinătate, președintele Obama are o misiune extrem de dificilă: aceea de a reasigura Europa în legătură cu succesorul despre care afirma că nu va putea niciodată câștiga președinția Statelor Unite.

Barack Obama, scrie Politico, a început ceea ce ar fi trebuit să fie un turneu de relaxare post-electorală, o vizită de adio în Grecia și în Germania, care se anunță o călătorie în care nu numai reușitele interne sunt puse la îndoială, chiar noua ordine trans-atlantică pe care a cultivat-o fiind amenințată de președintele ales.

Eșecul în a-i convinge pe britanici să refuze Brexit-ul nu mai pare o simplă întâmplare, chiar săptămânile trecute mulți dintre votanții săi nu au fost convinși de avertismentele că Donald Trump va fi o amenințare la adresa tuturor reformelor pe care administrația sa le-a reușit în tentativa de a construi o lume mai sigură.


Iar Barack Obama este de așteptat să explice tuturor celor pe care îi va întâlni- în program fiind prevăzută o reuniune cu omologii din Europa, vineri, la Berlin, și o alta cu lideri din China și alte state din Asia-Pacific, în week-end, în Peru- cum de s-a înșelat atât de grav după ce tot anul a asigurat că nimeni nu trebuie să fie îngrijorat de perspecxtiva unei victorii a lui Donald Trump.

Alături de Obama, Tsipras criticat austeritatea de inspirație germană

Prima oprire în Europa a președintelui Obama a fost la Atena, acolo unde, marți, a apărut alături de premierul Alexis Tsipras.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul grec a lăudat inteligența cu care Statele Unite au contracarat efectele crizei financiare din 2008 și a criticat din nou politicile de austeritate promovate de Germania, afirmând că pentru Grecia, dar și pentru alte state europene, aceste politici au avut efecte devastatoare, care ar putea conduce la ”regresie politică și socială”.

În replică, Barack Obama a lăudat Grecia pentru puterea de a adopta măsuri dure și l-a asigurat pe Alexis Tsipras că va transmite un mesaj de susținere a guvernului grec în cadrul următoarei etape, în Germania. ”Pentru restul Europei voi continua să popularizez viziunea noastă- doar austeritatea nu poate furniza prosperitate”, a asigurat Barack Obama.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: