Standardele de creditare pentru companii s-au înăsprit în trimestrul 3 din 2019 și băncile se așteaptau în octombrie să le facă și mai severe în ultimul trimestru al anului, potrivit rezultatelor sondajului publicat de Banca Națională a României (BNR), privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.
Astfel că, în T3 / 2019 deja a crescut ponderea creditelor respinse.
„Creditele respinse și-au majorat marginal ponderea în totalul împrumuturilor solicitate de companii. Firmele pentru care s-au raportat mai multe respingeri sunt companiile mari, iar creditele respinse se referă, în special, la cele garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale atât la nivelul sectorului, cât și dezagregat în funcție de dimensiunea companiilor și a scadenței împrumuturilor”, spune raportul BNR.
Însăprirea condițiilor de creditare din T2/ 2019 a avut loc în ciuda așteptărilor exprimate de bănci în sondajul anterior, care prevedea o relaxare pronunțată pentru trimestrul 3.
Companiile cer mai mult, băncile dau mai greu
Cererea de credite din partea companiilor s-a majorat „marginal la nivel agregat”, evoluția datorându-se companiilor de talie mică și mijlocie. IMM –urile au fost interesate de împrumuturi pe termen lung, în timp ce pentru scadențele pe termen scurt cererea a fost „marginal mai mică decât în perioada precedentă”.
Companiile mari nu și-au modificat cererea de credite în T3 2019, spune BNR.
Băncile au identificat „o creștere moderată” a riscului de credit în cazul întreprinderilor mijlocii și al corporațiilor, mai ales al firmelor din industrie, energie, transport, construcții și tranzacții imobiliare, comparativ cu restul sectoarelor.
Factorii care au dus la înăsprirea standardelor în T3/ 2019 sunt legați de „situația actuală sau așteptată a capitalului băncilor, precum și deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR.”
„Termenii creditării care au înregistrat modificări în ultimele trei luni au fost spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR, care s-a relaxat moderat, respectiv prima solicitată pentru împrumuturile mai riscante, care a consemnat o creștere de aceeași intensitate”.
În cazul creditelor pentru populație, standardele de creditare vor rămâne nemodificate.
„Așteptările băncilor pentru ultimul trimestru al anului 2019 sunt de păstrare nemodificată a cererii de credite destinate populației. În cazul companiilor, băncile prognozează o creștere marginală a cererii pe toate palierele, mai puțin în privința împrumuturilor pe termen scurt din partea companiilor mici și mijlocii, unde este așteptată o evoluție constantă sau chiar o scădere”, spune raportul citat.