joi

28 martie, 2024

12 august, 2019

Marile bănci de investiții globale desfiinţează zeci de mii de locuri de muncă, mai ales din cauza ratelor scăzute de dobândă, rezultate din politicile principalelor bănci centrale ale lumii, de stimulare a creşterii economice.

Dobânzile scăzute și încetinirea economiilor au determinat scăderea veniturilor băncilor de investiții, respectiv deciziile de concedieri.

Scăderea volumelor de tranzacționare şi fenomenul automatizării au avut, de asemenea, contribuții decisive la amploarea fenomenului, potrivit analiștilor internaționali citați de Bloomberg, Financial Times și Forbes.


Concedierile anunțate de HSBC, Barclays, Société Générale, Citigroup, UBS și Deutsche Bank din aprilie încoace se ridică la circa 30.000, dar mai mult de jumătate din acestea sunt determinate, totuși, de problemele specifice ale Deutsche Bank.

Concedierile se ridică la aproximativ 6% din totalul forței de muncă la băncile care și-au anunțat planurile:

  • Barclays a redus deja circa 3.000 de locuri de muncă (4%).
  • HSBC a anunțat că vor pleca aproape 5.000 de angajați, din cauza unui „mediu global din ce în ce mai complex și provocator”, a scăderii dobânzilor din SUA, a confruntărilor comerciale globale și a Brexitului.
  • Citigroup a declarat și ea luna trecută că va reduce „sute” de locuri de muncă din departamentele de trading.

Conducerile marilor bănci se tem că tendința de scădere a veniturilor ar putea fi de lungă durată şi sunt sub presiunea acţionarilor cărora nu le convine eventualele scăderi ale ratei profiturilor.

Veniturile celor mai mari bănci americane din tranzacțiile pe piețele deschise au scăzut cu 8% în trimestrul 2, după un dechlin de 14% în primul trimestru din 2019, potrivit Forbes.


Joburile bancare din New York au scăzut cu 2.800 (2%) în iunie 2019 față de iunie 2018, potrivit datelor citate de FT.com.

Indicele KBW al acțiunilor bancare americane a scăzut cu 5%, de când ratele dobânzilor pe termen lung ale SUA au început să scadă, chiar dacă S&P 500 a crescut cu 6%. Indicele Stoxx care urmărește băncile europene a pierdut 16% din noiembrie încoace, atingând cel mai mic nivel din ultimii 3 ani.

Băncile de investiții „se confruntă cu o schimbare structurală a profilului lor de venituri. (…) Băncile care vor câștiga vor avea de partea lor volumele mari de tranzacții, sistemele de inteligență artificială și puterea computerului”, spune un oficial al Keefe, Bruyette & Woods.

Noile reguli „Basel IV” nu ușurează situația băncilor, din moment ce vor crește cerințele de capital propriu al acestora, din 2022. Necesarul de capital mai mare va face tranzacțiile mai puțin rentabile pentru multe bănci.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. În birouri cu aer condiționat și apa rece la dozator sunt considerate condiții vătămătoare? Ce sa mai zică cei care lucrează pe șantiere în aer liber sub influenta permanenta a intemperiilor, siderurgie, cazangerii etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. În birouri cu aer condiționat și apa rece la dozator sunt considerate condiții vătămătoare? Ce sa mai zică cei care lucrează pe șantiere în aer liber sub influenta permanenta a intemperiilor, siderurgie, cazangerii etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: