Cele patru bănci clasificate de Moody’s, Banca Comercială Română (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank România, „înregistrează progrese echilibrate în curăţarea bilanţurilor lor de împrumuturile cu probleme şi vor beneficia de relansarea economiei României, în următoarele 12-18 luni”, spune un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service.
„Avansul economiei României va îmbunătăţi capacitatea de rambursare a datoriilor a celor care s-au împrumutat şi va crea oportunităţi suplimentare pentru bănci să-şi vândă activele cu probleme. Ne aşteptăm ca rata creditelor neperformante (ca proporţie din totalul împrumuturilor) să scadă cu două-trei puncte procentuale, în următoarele 12-18 luni, la cele patru bănci”, a declarat Armen L. Dallakyan, vicepreşedinte și analist senior al agenţiei de evaluare financiară.
Moody’s estimează o creştere „efervescentă” (buoyant) a PIB-ului României, de 5,2% în acest an şi de 4,5% anul viitor, de la 4,8% în 2016, pe seama unui consum privat puternic. Totuși, în ciuda expansiunii economice solide, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o creştere modestă a creditării, de 3% – 4% în următoarele 12-18 luni, potrivit sursei citate.
Profiturile băncilor „vor scădea probabil la un nivel mai modest, după îmbunătăţirea considerabilă din 2016 a profitabilităţii majorității băncilor din România, deoarece costurile cu provizioanele cresc sau se normalizează şi veniturile rămân sub presiune, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor”, spune Moody’s.
În 2016, Banca Comercială Română a raportat profiturile solide, cu o rentabilitate a activelor (ROA) de 1,5%, urmată de Groupe Societe Generale şi Raiffeisen, cu 1,3% fiecare, şi Alpha Bank România, de 0,8%.
Declinul portofoliului de împrumuturi şi scăderea ratelor dobânzilor au comprimat veniturile celor patru bănci menţionate în ultimii ani.