sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2017

Cele patru bănci clasificate de Moody’s, Banca Comercială Română (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank România,  „înregistrează progrese echilibrate în curăţarea bilanţurilor lor de împrumuturile cu probleme şi vor beneficia de relansarea  economiei României, în următoarele 12-18 luni”, spune un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service.

„Avansul economiei României va îmbunătăţi capacitatea de rambursare a datoriilor a celor care s-au împrumutat şi va crea oportunităţi suplimentare pentru bănci să-şi vândă activele cu probleme. Ne aşteptăm ca rata creditelor neperformante (ca proporţie din totalul împrumuturilor) să scadă cu două-trei puncte procentuale, în următoarele 12-18 luni, la cele patru bănci”, a declarat Armen L. Dallakyan, vicepreşedinte și analist senior al agenţiei de evaluare financiară.

Moody’s estimează o creştere „efervescentă” (buoyant) a PIB-ului României, de 5,2% în acest an şi de 4,5% anul viitor, de la 4,8% în 2016, pe seama unui consum privat puternic. Totuși, în ciuda expansiunii economice solide, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o creştere modestă a creditării, de 3% – 4% în următoarele 12-18 luni, potrivit sursei citate.


Profiturile băncilor „vor scădea probabil la un nivel mai modest, după îmbunătăţirea considerabilă din 2016 a profitabilităţii majorității băncilor din România, deoarece costurile cu provizioanele cresc sau se normalizează şi veniturile rămân sub presiune, din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor”, spune Moody’s.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În 2016, Banca Comercială Română a raportat profiturile solide, cu o rentabilitate a activelor (ROA) de 1,5%, urmată de Groupe Societe Generale şi Raiffeisen, cu 1,3% fiecare, şi Alpha Bank România, de 0,8%.

Declinul portofoliului de împrumuturi şi scăderea ratelor dobânzilor au comprimat veniturile celor patru bănci menţionate în ultimii ani.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: