14 iunie, 2012

Statele în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru o lungă perioadă de volatilitate în economia globală, punând accentul pe strategiile de creştere pe termen mediu, în timp ce se pregătesc de o perioadă mai dificilă, se arată într-un raport al Băncii Mondiale intitulat ”Perspective economice globale”, dat publicității ieri.

Deşi zona euro s-a confruntat cu dificultăţi importante în trimestrul patru din 2011, statele în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală au înregistrat anul trecut o creştere puternică, de 5,6%, datorită cererii interne solide şi recoltelor bune înregistrate în ţări ca Rusia, România şi Turcia.

Totuşi, avertizează BM, iarna grea de la începutul acestui an, probleme din sistemul bancar european şi turbulenţele din zona euro vor duce la o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut în regiune la 3,3% în 2012, înainte de a începe o redresare modestă, economia urmând să crească la 4,1 şi 4,4% în 2013 şi, respectiv, 2014.


O revenire a tensiunilor în Europa a afectat beneficiile înregistrate în primele patru luni ale acestui an, când a fost o redresare a activităţii economice în statele avansate şi în cele în curs de dezvoltare, şi o atenuare a aversiunii faţă de risc în rândul investitorilor, se arată în raportul BM.

”Pieţele globale de capital şi încrederea investitorilor vor rămâne probabil volatile pe termen mediu – făcând dificilă stabilirea politicii economice. În acest mediu, ţările în curs de dezvoltare ar trebui să se concentreze pe consolidarea reformelor legate de productivitate şi pe investiţii în infrastructură, în loc să reacţioneze la modificările apărute zilnic în mediul internaţional”, a declarat Hans Timmer, director pentru perspective de dezvoltare în cadrul Băncii Mondiale.

Sporirea incertitudinilor se va adăuga problemelor rezultate în urma reducerilor bugetare, nivelului de îndatorare al sectorului bancar şi constrângerilor la care sunt supuse statele în curs de dezvoltare. Ca rezultat, Banca Mondială estimează că ţările în curs de dezvoltare se vor confrunta cu o încetinire a creşterii, la 5,3% în 2012, înainte de a majora la 5,9% în 2013 şi la 6% în 2014. Produsul Intern Brut al zonei euro va înregistra anul acesta un declin de 0,3%, urmând să crească anul viitor la 0,7% şi la 1,4% în 2014.

Pe ansamblu, economia mondială va înregistra o creştere de 2,5% în 2012, de 3% în 2013 şi de 3,3% în 2014


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: