4 iunie, 2013

Țările care au avut de câștigat în urma creșterii materiilor prime ar trebui să se pregătească de prăbușirea prețurilor, avertizează Marcelo Giugale (foto), directorul pentru politici economice al Băncii Mondiale, care consideră că o eventuală criză poate contribui la creșterea standardului de viață în statele în curs de dezvoltare. 

Nu dorim să ratăm încă o oportunitate. De această dată, lucrurile ar trebui să fie diferite. Creșterea producției de materii prime are potențialul de a deveni o creștere în folosul oamenilor, iar standardele de viață în țările aflate în curs de dezvoltare pot fi crescute”, a afirmat Giugale, potrivit postului de televiziune CNBC.

Prețurile ridicate ale materiilor prime, cum ar fi metalele industriale și petrolul, au crescut veniturile țărilor bogate în astfel de resurse, dar volatilitatea piețelor a avut consecințe catastrofale pentru unele state în trecut. Un exemplu în acest sens este așa-numita criză a materiilor prime din anii ’80, când țări din America Latină și Africa s-au confruntat cu instabilitate socială și politică în urma unei dezvoltări rapide pe baza materiilor prime.


Economiștii descriu acest model în care prețurile cresc timp de mai mult de un deceniu, după care cad accentuat ca fiind un superciclu al materiilor prime, scrie CNBC.

Anul trecut, profesorul Bilge Ertne, de la Universitatea Columbia, a explicat că au fost trei supercicluri complete, de câte 30-40 de ani fiecare: primul în 1917, cel de-al doilea în 1951, iar cel mai recent în 1973. Erten susţine că acum suntem la mijlocul celui de-al patrulea superciclu, care a pornit la începutul acestui secol, impulsionat în special de China. Nu este clar cât va dura acest superciclu. Am descoperit că superciclurile au între 15 şi 20 de ani de expansiune. Din anul 2000 am avut cam zece ani de expansiune, deci am mai avea de mers încă cinci ani”, a explicat Erten.

Cu toate acestea, numeroși economiști, inclusiv Giugale, se arată rezervați în ceea ce privește existența acestor supercicluri. Superciclul materiilor prime este pentru ştiinţele economice ceea ce bosonul Hoggs a fost pentru fizică. Toate teoriile îi indică existenţa, dar noi nu îl vedem”, a afirmat Giugale. El a subliniat că ritmul de creştere al economiei chineze, pe locul doi ca mărime în lume după SUA, va fi crucial pentru preţuri.

Economia chineză a crescut timp de decenii cu ritmuri fără precedent, iar cererea puternică a făcut ca preţurile materiilor prime să crească. Cea de-a doua economie a lumii a avut însă la începutul acestui an o creștere de doar 7,7%, de la 7,9% în ultimle trei luni.


Încetinirea a diminuat interesul pentru materii prime, iar una dintre consecințe este scăderea prețurilor. Spre exemplu, preţul cuprului s-a redus cu 16% de la începutul anului. În aceste condiţii, analiştii de la Citigroup au atenţionat că 2013 va fi anul în care va suna clopotul morţii” pentru superciclul materiilor prime.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: