6 ianuarie, 2021

Economia românească ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,5%, după o contracție de 5% în 2020, pentru ca în 2022 creșterea economică să accelereze până la 4,1%, conform celui mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale publicat marți de Banca Mondială, citat de Agerpres.

În luna octombrie a anului trecut, Banca Mondială prognoza că economia românească se va contracta cu 5,7% în 2020, dar va înregistra o relansare de 4,9% în 2021.

În ceea ce privește regiunea Europa și Asia Centrală (ECA), în care este inclusă și România, Banca Mondială se așteaptă ca economia acestei regiuni să înregistreze un avans moderat de 3,3% în acest an și subliniază că acest scenariu este condiționat de distribuția unui vaccin eficient la începutul lui 2021 în economiile avansate, pe marile piețe emergente precum și în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv în Rusia, și în a doua parte a anului și în alte țări. De asemenea, scenariul pleacă de la ipoteza că tensiunile geopolitice nu vor escalada în regiune.


Banca Mondială și-a revizuit în jos și prognozele privind creșterea economică mondială înregistrată în 2021, până la 4% de la 4,2% cât estima anterior, după o contracție de 4,3% în 2020, și a avertizat că o creștere a cazurilor de infecție cu COVID-19 și întârzierile în distribuirea vaccinurilor ar putea limita revenirea din acest an la doar 1,6%.

„Pentru a depăși impactul pandemiei este nevoie de eforturi pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, a crește flexibilitatea pe piața muncii și a consolida transparența și guvernanța”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Banca Mondială avertizează că perspectivele pe termen scurt sunt foarte incerte și sunt posibile diferite scenarii. „Un scenariu pesimist, în care infecțiile continuă să crească și lansarea vaccinului este întârziată, ar putea limita expansiunea globală la 1,6% în 2021. În schimb, un scenariu optimist în care pandemia este controlată cu succes și vaccinarea se face cu rapiditate, creșterea economiei mondiale ar putea accelera până la 5%”, se arată în cel mai recent raport al instituției financiare internaționale.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanțare și expertiză pentru țările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide și complexe pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să își consolideze reacția față de provocările generate de pandemie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: