28 aprilie, 2016

sonda petrolBanca Mondială a revizuit în urcare prognoza privind prețul mediu al petrolului din acest an, de la 37 de dolari pe baril la 41 de dolari, pe fondul îmbunătățirii sentimentului de piață și a așteptărilor legate de diminuarea ofertei excedentare.

Piața petrolului a înregistrat o ușoară revenire, după ce cotațiile internaționale au urcat de la minimul de 25 de dolari pe baril la jumătatea lunii ianuarie la 40 de dolari pe baril în aprilie, după întreruperile de producție din Irak și Nigeria, precum și scăderi de producție din statele non-OPEC, în special SUA. Pe de altă parte, propunerea de înghețare a producției la nivelurile acutale nu s-a materializat, notează Banca Mondială.

”Ne așteptăm la prețuri ceva mai ridicate pentru produsele energetice pe parcursul anului, după ce piețele vor începe să se stabilizeze după perioada de supraaprovizionare”, a comentat John Baffes, economist BM și autorul prognozei privind evoluția prețurilor materiilor prime în 2016. ”Cu toate acestea, prețurile la energie ar putea scădea în continuare în cazul în care OPEC va crește în mod semnificativ producția, iar producția din statele non-OPEC nu va scădea în același ritm”, a adăugat el.


Indicatorii care monitorizează evoluția prețurilor mărfurilor, monitorizați de Banca Mondială, ar urma să înregistreze o scădere în 2016 din cauza stocurilor ridicate, iar în cazul mărfurilor industriale, precum energia, metalele și materiile prime din agricultură, scăderea ar urma să fie generată de creșterea economică anemică a statelor emergente și în curs de dezvoltare.

Prețurile la energie (petrol, gaze naturale și cărbune) ar urma să scadă cu 19,3% în 2016, o scădere mai puțin pronunțată decât cea prognozată în ianuarie, de 24,7%. Pe de altă parte, scăderea mărfurilor industria a fost revizuită la 5,1%, față de 3,7% prognoza anterioară.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: