marți

25 iunie, 2024

25 iulie, 2011

„Nu trebuie să ne purtăm ca şi cum acest acord pentru Grecia a apărut gratuit”, a afirmat duminică Lorenzo Smaghi, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene,  într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag.

Liderii europeni au convenit joi seară, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro şi FMI vor oferi statului elen finanţare de 109 miliarde euro pentru următorii trei ani, la care se adaugă o contribuţie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privaţi ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.

BCE a anticipat că participarea băncilor la salvarea Greciei va conduce în mod inevitabil la riscuri care se vor repercuta asupra contribuabililor europeni.


„Acesta este motivul pentru care Grecia trebuie să rămână un caz izolat”, a adăugat Smaghi.

În opinia sa, discuţiile recente referitoare la restructurarea datoriilor elene au dus la amplificarea pericolului de contaminare în zona euro şi de slăbire a uniunii monetare.

La rândul său, Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel în economie, spune că acordul asupra ajutorului dat greciei poate opri contagiunea crizei datoriilor şi la alte state cu probleme. „Deciziile liderilor europeni sunt un răspuns pentru cei care contestă euro, un răspuns care pare convingător şi poate opri extinderea crizei” – spune Stiglitz.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: