joi

25 aprilie, 2024

30 octombrie, 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) examinează tranzacția prin care UniCredit SpA vinde credite neperformante de 17,7 miliarde de euro, pentru a vedea dacă prețul nu este mărit de anumite comisioane, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Tranzacția s-a realizat la un preț de 13% din valoarea nominală a creditelor care ar urma să fie șterse din bilanțul contabil al băncii. BCE suspectează că prețul ar putea fi mărit de comisioane pe caer banca le-ar plăti cumăpărătorilor în viitor, evitând astfel constituirea unor provizioane mai mari, aferente unui preț mai mic.

Investigația BCE survine în contextul unor noi măsuri menite să ceară băncilor din Zona Euro să provizioneze eventualele noi credite neperformante (negarantate) cu 100%. BCE urmărește astfel să preîntâmpine eventualele probleme pe care le-ar putea avea băncile în eventualitatea unei recesiuni, chit că aceasta nu pare încă previzibilă curând.


Strategia BCE de a face băncile să-și recunoască mai repede creditele neperformante face parte dintr-o tendință globală.„Europa întârzie în urma SUA în această privință: băncile americane și-au recunoscut mult mai agresiv pierderile”, notează editorialistul Bloomberg.

„Mai mult decât rivalele lor americane, băncile europene nu și-au provizionat adecvat creditele neperfromante înainte de criză. Are sens, acum, asigurarea că nu vor fi prinse din nou nepregătite, mai ales după ce şi-au revenit”, potrivit sursei citate.

Creditele neperformante din suistemul bancar european este încă ridicat în apropierea pragului de un trilion de euro.

Cazul UniCredit este relevant, atât din perspectiva mărimii (este a 13-a cea mai mare bancă europeană) cât şi din cea a modului susţinut de abordare a creditelor neperformante. Banca italiană şi-a bazat consolidarea operațiuni de curățare a bilanțului și de ceoncentrare a afacerilor care să stimuleze încrederii investitorilor, e la care a obținut o capitalizare de 13 miliarde de euro în acest an.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: