duminică

28 aprilie, 2024

23 iunie, 2023

Banca Angliei a făcut joi o mișcare surpriză majorând cu 0,5 puncte procentuale dobânda cheie, până la 5%, în lupta sa cu inflația persistentă. Este a 13 majorare consecutivă și cel mai mare nivel de după 2008.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei a votat cu 7-2 în favoarea creşterii de jumătate de punct procentual, care duce dobânda cheie a băncii la 5%.

Măsura a luat prin surprindere pieţele, care anticipau cu o probabilitate de aproximativ 60%, creşterea cu 0,25 de puncte procentuale.

Lira sterlină se depreciază


Lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul după anunţ, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit – cunoscute sub numele de gilts – s-au contractat uşor.

Randamentul obligaţiunilor britanice cu scadența la 10 ani a scăzut cu aproximativ 0,04 puncte procentuale.

Datele comunicate miercuri de biroul de statistică de la Londra au arătat că indicele prețurilor de consum – rata inflației a fost în luna mai în termeni anuali de 8,7%, identică cu cea din aprilie, întărind așteptările economiștilor că politica monetară se va înăspri în viitor.

Tot joi, și Banca centrală a Norvegiei şi-a majorat dobânda de politică monetară cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,75%, în încercarea de a reduce inflaţia, creşterea fiind peste aşteptările majorităţii economiştilor chestionaţi de Reuters, şi a declarat că anticipează o nouă creştere în august.


Banca centrală se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să crească la 4,25% în timpul toamnei.

”Dacă nu creştem dobânda de politică monetară, preţurile şi salariile ar putea continua să crească rapid, iar inflaţia să devină înrădăcinată”, a declarat guvernatorul Norges Bank, Ida Wolden Bache, într-un comunicat.

Banca Naţională a Elveţiei a decis la rândul ei, joi, să crească dobânda cheie, cu 0,25 de puncte procentuale, a cincea creştere consecutivă efectuată de instituţie.

Cotațiile petrolului au scăzut cu 4%

Ridicarea dobânzii de referință de către Banca Angliei, contractele futures pentru țiței au scăzut joi cu aproximativ 4%, pe fondul îngrijorării privind economia globală și o cerere mai slabă pentru combustibili, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,98 dolari, sau cu 3,9%, până la 74,14 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 3,02 dolari sau cu 4,2%, la 69,51 dolari pe baril.

Ratele mai mari ale dobânzilor ar putea încetini creşterea economică şi ar putea reduce cererea de petrol.

Preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat că încă două majorări ale dobânzilor, de 0,25 de puncte procentuale fiecare, până la sfârşitul anului sunt ”o presupunere destul de bună”.

”Suntem blocaţi într-un interval de tranzacţionare, dar preţurile sunt ţinute în urmă de preocupările legate de economie, de economia mai mare”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group, citat de Reuters.

Bursele europene au închis din nou în scădere

Bursele europene au închis din nou în scădere, joi, deoarece Banca Angliei a optat pentru o majorare agresivă a dobânzii cheie, cu 0,5 puncte procentuale, pentru a ţine sub control inflaţia persistentă, transmite Reuters.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în declin cu 0,5%, reducându-şi totuşi pierderile anterioare de peste 1%.

Componenta bancară în cadrul indicelui a scăzut cu 2%, în timp ce indicele auto a coborât cu 1,4%.

Stoxx 600 a înregistrat scăderi în toate cele patru sesiuni din această săptămână.

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze s-a modificat puţin în urma deciziei, coborând cu 0,9%.

Lira sterlină a fost iniţial constantă faţă de dolarul american şi euro, înainte de a scădea faţă de ambele valute.

Randamentele obligaţiunilor din Regatul Unit pe doi ani au crescut cu 0,02 puncte procentuale, în timp ce randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.

La închiderea de Joi, indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,22%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,79%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,76%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: